Ahoj všichni GC potřeboval bych poradit s GPS modulem a N6234
Publikováno 25 březen 2007 - 21:05
Publikováno 26 březen 2007 - 12:40
Publikováno 26 březen 2007 - 23:22
Publikováno 27 březen 2007 - 9:23
Publikováno 27 březen 2007 - 18:30
Publikováno 27 březen 2007 - 22:19
Publikováno 27 březen 2007 - 23:38
Zdravím vás všechny,
už nějaký ten měsíc se pohybuji na poli GC a používám mobil N6230i právě s modulem LD3W. Na začátku bylo nutno vypnout statickou navigaci, ale pokud chceš dělat geocaching přes moduly GPS a mobily, tak Tě to čeká tak jako tak. Není to nic tak složitýho, informace jsou na netu, myslím že to máš v těch předchozích příspěvcích. Situace je jen trochu rozdílná u smartfounů, neznám přesně N6234, ale domnívám se, že to ještě smart není. To je až tak N70 nebo N73. Tam už se dá používat modul i pro autonavigaci (tomtom),kolegové z práce to tak dělají. V N6230i a myslím že i v té N6234 to asi nepůjde, protože Tomtom nechodí pod Javou ale až pod Symbianem. To bys musel mít PDA s Bluetoothem, tam už to není problém, dokonce tam snad můžeš i docela inteligentě přistupovat na net a být on-line a stahovat si listingy keší i v terénu z betu. Aspoň já si to tak představuju, protože už mi začíná chybět mapa. Ono totiž na těch nokiích (myslím aspoň tu N6230i co mám) používají softík tzv. nemapový, který je dobrý skutečně jen na hledání keší. Prostě ti jen ukazuje směr a vzdálenost k waypointu, tedy zejména keši a umožňují ti zadat libovolný bod a k tomu se nechat navigovat. Já používám soft vlkGPS, adresa www.bielyvlk.sk , se kterým jsem spokojen, ale jak říkám, chybí mi mapový podklad. Takže uvažuji o upgrade na PDA, zřejmě Fujitsu LOOK N560. Ale jinak jsem taky testoval (lehce) i jiné BT GPS moduly, a výsledky nejsou rozdílné. Myslím, že je jedno, jestli je to LD3W od Nokie nebo nějaký jiný. Důležité je aby měl ten modul technologii SIRF III a to Nokie má. A ve chvíli kdy vypneš statickou navigaci tak se to pro GC používat dá, můžeš jít i pod 3km nebo stát na místě a nakonec u Tomtoma vypnutá statická navigace taky nijak prý nevadí. Tak toť můj pohled na věc.Pravdou ale je a na to bych tě chtěl upozornit výdrž baterie v mobilu. Protože používáš Bluetooth a ještě podsvícení displeje, mobil dostává zabrat. Ale na druhou stranu máš jedno zařízení a netaháš mobil a ještě PDA... Tak si vyber.
Standa
Publikováno 27 březen 2007 - 23:59
Publikováno 28 březen 2007 - 7:22
Publikováno 29 březen 2007 - 10:39
Publikováno 30 březen 2007 - 14:00
Mozete prosim strucne popisat, co je to ta staticka navigacia ?
Vdaka.
J.
Publikováno 30 březen 2007 - 16:19
Co je účelem statické navigace? Pokud se pohybujete rychlostí menší než přibližně 4 km/h, GPS to nepovažuje za pohyb a zafixuje svoji polohu na místě. Je to kvůli tomu, že při vypočítávání polohy dochází k určitým nepřesnostem, malým rozdílům ve vypočítaných souřadnicích. I když stojíte, udávaná poloha se stále mírně mění a navigace by ukazovala pohyb. Tomu právě statická navigace zabraňuje.
Při autonavigaci nebo použití GPS na kole je to vítaná funkce. Problém nastane až tehdy, když se rozhodnete vyjít si na vycházku či začít provozovat geocaching. V tu chvíli se navigace se zapnutou statickou navigací stane nepoužitelnou. Jdete pomalu a hledáte cache, zobrazení polohy na displeji se ale kouše a než se nadějete, skrýš je dávno za vámi.
Najít toto mi dalo "práci" asi 10 sekund .....
Publikováno 31 březen 2007 - 9:44
Tak ktěm otázkám. návod na vypnutí statické navigace mám vytištěný v práci a protože teď je víkend... prostě vydržte do pondělí, najdu, okopíruju nebo napíšu do emailu, prostě ozvu se. Každopádně vím, že jsme (s kolegou, co se vyzná v PC líp než já) stáhli nějaký soft, který přes Bluetooth komunikuje s LD3W a umí změnit některé parametry. No pak jsme tupě dle návodu vypnuli. V autě, resp. v autonavigaci zatím tenhle modul s vypnutou statickou navigací nepoužívám, ale podle zkušeností jiných to nedělá žádný problém, jezdit se podle toho dá taky, jen se občas otočí mapa při stání auta na křižovatce, ale po rozjetí je zase vše OK. Na rozdíl od toho dělat geocaching bez vypnuté statické navigace nejde. To mám vyzkoušeno.
K těm bodům a jejich zadávání do vlkGPS. Ze začátku jsem se trochu trápil, tedy než mi autor trochu pomohl , zejména otázka importu a exportu waypointů. Ale jinak prostě zadám waypoint tak že jej opíšu z netu a ručně zadám do vlkGPS ve volbě menu waypoint/save a zadám souřadnice. Jen poznámka, je nutno v menu "display" změnit zobrazení souřadnic na stupně, minuty. Jinak implicitně bylo nastaveno stupně, minuty a sekundy. Co se týká vlastního softu, časem se vám bude zdát, že se aplikace zpomaluje, zejména s počtem uložených waypointů. Jak to zrychlit nevím, asi to chce občas exportovat všechny body a pak třeba znova nainstalovat (nejlépe novější verzi) program a imporovat staré uložené body . Já osobně ale body, které už nepotřebuju raději mažu a nechávám jen třeba ty, které mi bez mapového podkladu pomohu s orientací při hledání jiné keše v okolí.
Nevím. Jak říkám, je to jen takový jednoduchý nemapový soft pro jednoduché dohledání cache. Já to kombinuju s tím, že se kouknu na umístění i na ortofotomapě na mapy.cz a zbytek je v terénu už spíše na geočuch a geoodhad (ten se na rozdíl od softu s počtem nalezených keší zrychluje :-D .
Hodně štěstí, ozvu se v týdnu, jinak jsem na příjmu.
Publikováno 31 březen 2007 - 14:19
Publikováno 12 duben 2008 - 17:25
Publikováno 12 duben 2008 - 20:21
Publikováno 12 duben 2008 - 23:11
Publikováno 13 duben 2008 - 1:08
Statická navigace vypnuta během půl minuty podle již zmíněného návodu na navigovat.cz úplně bez problému.
Pár keší jsem našel i s půjčeným modulem Qstarz bt-q1200 s MediaTek chipem a můžu říct že jsem rozdíl nepoznal, ale nepoužíval jsem jej zase tak dlouho, abych mohl dělat závěry.
Co se týče aplikací mnou používaných:
- na geocaching rozhodně dominuje Handy Geocaching - pro hledání naprosto boží aplikace s intuitivním ovládáním a (téměř) vším potřebým - jediné mínus je pro mně nemožnost importu bodů, popř. vzorců, pro mutisolver z počítače (což při vyřešených mysterkách a muti-keších neřeší ani stahování dat z internetu)
- na záznam trasy, sledování map(s rozlišením jako má N6234 to je už fajn) a "hračičkování" jsem používal TrekBuddy - pro dohledávání keší jsem si na něj nezvykl a taky docela často házel chyby - naštěstí autor je velice aktivní a nové verze vydává velice často.
- na VlkGPS jsem si nezvykl, neni to aplikace podle meho gusta.
teď jsem přešel na N73 a používám SmartcomGPS, ale ještě pořád často přepínám na Handy Geocaching...
Publikováno 13 duben 2008 - 15:58
Publikováno 13 duben 2008 - 20:56
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů