Summit caching aneb soutěž nejen pro cachery radioamatéry. Návrh k projednání...
Publikováno 07 červen 2007 - 21:46
Publikováno 30 červen 2007 - 21:13
Ahoj,
z našeho okolí vybírám tyto:
VY-001 Devět skal (GCPKRR)
VY-007 Buchtův kopec (GCQCDV)
VY-010 Křemešník (GCGH5N)
PA-032 Kunětická hora (GCND2T)
Ještě na to ale koukni []
Publikováno 09 červenec 2007 - 16:17
Ač jsem o ideu Summit cachingu už dříve, teď jsem se konečně dostal k tomu, abych si celé vlákno pročetl a napsal k tomu svůj názor. Btw. impulzem se mi stala návštěva vrcholu v Mitakově bookmarku, kde jsem při logování na webu konečně uviděl důkaz, že se to jakž takž rozjelo - mimochodem, tomu vrcholu to návštěvnost rozhodně nezvedlo - předchozí "found it" log byl z konce března, od té doby jen jeden didn't found - šlo o Krudum, na Sokolovsku.
Jelikož rád chodím po kopcích a rád na nich sbírám keše, tato myšlenka mě nadchla. I když mám ty kopce v poslední době spíš jako doplňkovou aktivitu - někam si vyrazit, když jsem poblíž na závodech v orienťáku - a navíc mam na tohle léto naplánovanou spoustu jiných starostí, než chodit po kopcích - takže s tím, že bych ohrožoval Mitáka a další na čele výsledkové listiny, nepočítám - stejně se rád zapojím.
Pokud jde o vytváření bookmarků - jsem k tomu poněkud skeptický. A ne kvůli lidem typu Tom Klíčník, kteří na něm svou keš nesnesou - ostatně proti tomu, abychom si za ni započítali body i když nebude v Mitakově bookmarku nic nezmůžou, tedy krom archivace - ale kvůli tomu, že těch vrcholů je fakt k tisícovce a keš je jistě na několika stovkách z nich - takže by dalo spoustu práce nejprve bookmark udělat a pak ho ještě taky obhospodařovat (doplňovat nové keše, protože zdaleka ne všichni autoři o této iniciativě vědí a sami se přihlásí). Takže bych byl spíš pro to, aby si každý sám sledoval, jestli kopce, kde ulovil keš, jsou v SOTA seznamu, má-li tedy o body zájem. Samozřejmě, pokud někdo chce udržovat bookmarky, ať už s jakýmkoliv cílem a pečlivostí, nechť tak klidně činí, ovšem rozhodně bych se při hodnocení neohlížel na to, která keš v jakém bookmarku je. Sám jsem již několik takových ulovil bez toho, abych studoval něčí bookmark (nestudoval jsem ostatně ani oficiální SOTA seznam - na ten jsem koukl poprvé včera) a budu v tom i pokračovat. Nicméně připomenutí v listingu keše (uvedený bookmark) je příjemné připomenutí.
Teď z hlavy vím jako chybějící v bookmarku Biskupiu kopu - SOTA kód nevím a teď ani hledat nebudu, je to nad Zlatými Horami (Jesenicko), keš je sice v Polsku (asi 40m), to ale jistě nevadí.
Mimochodem, jak je to s multinami, které na příslušném vrcholu nekončí, ale mají tam zastávku? :-) (je to spíš jen takové teoretizování, o žádné takové multině nevím)
Publikováno 09 červenec 2007 - 17:15
Ok taky bych tu měl na přidání jeden vrcholek ze svého blízkého okolí
Kota JC - 068 cache [CGC12] Mammon (GC10JHF)
V brzke dobe bych osadil kotu Bukovy vrch JC - 064. Pak to hodím sem až bude cache na místě :-)
Kněžd@
Publikováno 09 červenec 2007 - 21:44
Pro Mitáka si dovoluji uvést nějaké další keše na SOTA vrcholech:
ST-084 Ládví / GCVFNV Velikonoční (snad splňuje horizontální vzdálenost od vrcholu?)
ST-074 Cukrák / GCKQEV Sweet needle
ST-083 Baba / GCR7XJ Soptící baba
ST-066 Mužský / GCJXRD Větrná flétna
LI-029 Kopanina / GCV95F Kopanina
LI-014 Černá studnice / GCKQJ7 Černá Studnice
KR-026 Zvičina / GCW8QB Zvičina
OL-020 Biskupská kupa / GCZ6VT Biskupia Kopa (vrchol na hranici, keš v Polsku)
...a tak by se dalo pokračovat a pokračovat. Jen si s tím dát práci...
docela lituju, že jsem na Vysokém kameni byl "už" 28.4. ;-)
Publikováno 20 červenec 2007 - 13:03
Poníku, možná řekneš, že moc rýpu, ale existuje nějaký "dostatečně přesný" výklad tohoto pravidla?
- Není povoleno drive in neboli zdolání vrcholu pomocí auta, všechny způsoby dosažení vrcholu musí být "poháněny človekem", například pěší turistika, cykloturistika. Tzn. automobil, motorku, koně atd. je nutno zanechat pod vrcholem.
Jak daleko pod vrcholem se musí nechat vozidlo? U vysokých cílů v horách je to samozřejmě irelevantní otázka, protože na ně ani do bezrpostřední blízkosti vrcholu se prostě dojet nedá a je to od parkoviště 1km horizontálně + 100m vertikálně nebo třeba trojnásobek už je jedno, prostě to bohatě stačí. Ale na řadu menších přímo vede silnice, a leckde je to tak, že od parkoviště k vrcholku je to třeba 100m horizontálně + 8m vertikálně což už bych za "dosažení vrcholu na lidský pohon" nepovažoval. Tak jak? Anebo se prostě spoléhá na to, že si každý dokáže rozumně rozhodnout co se ještě počítá a co už ne?
Jinak bych chtěl tvůrce bookmarků i zainteresované kačery upozornit na sérii "Jizerské tisícovky" - minulý týden díky ní přibylo několik desítek lovitelných bodů - jde o keše
GC144TD Černá hora LI-005
GC144T3 Holubník LI-006
GC143Z9 Zámky LI-011
na Smrku LI-003 už keš je (GCYDYA), nevím jak je to s finálkou Jizerských tisícovek - její poloha je sice tajná, ale myslím že jde o veřejné tajemství které musí být jasné každému, kdo se nad sérií trošičku zamyslí?
Publikováno 20 červenec 2007 - 17:05
Já teda sice nemám s původním Poníkovým výmyslel nic společného, jen udržuju živý bookmark, ale slibuju, že během příštího týdne k tomu opět na chvilku sednu a doplním další vrcholy, ostatně hodlám teďka sám něco založit. Jinak to ale vypadá tak, že Klíčník (nebo něco jiného ?!?) Poníka vylekal natolik, že se tady chudák jeden plzeňský od té doby neukázal []
Publikováno 25 červenec 2007 - 13:50

Publikováno 27 červenec 2007 - 23:24
Publikováno 07 srpen 2007 - 23:38
Publikováno 08 srpen 2007 - 7:45
Citace
jizersky_drak napsal/a:
ještě mam jeden blbý dotaz k pravidlům, nicméně za půl roku by mohl být docela aktuální:
v pravidlech se píše, že opakovaný nález je pro účely SOTA přípustný (zalogovaný jako write note). ptám se: je v takovém případě potřeba keš fyzicky držet v ruce? totiž, řada keší právě na kopcích nebude v zimě dostupných - prostě budou pod 2m sněhu. radioamatérům to nevadí, kačerům ano. no ale když jsem na té keši byl už v létě a vím kde je, a stejně se do ní logovat nebudu... tak jak???
Myslím, že by stačilo write note spolu s fotografií z vrcholu...
Uvidíme jak to vidí ostatní ....
Publikováno 08 srpen 2007 - 7:49
Citace
No, byly nejake starosti :-( nejen geocachingem je clovek ziv :-) A jsem moc rad, ze to udrzujes aktivni. Moc ti dekuju. Hlavne by me zajimalo jestli lidickove na kopecky chodi... pochlubte se kolik toho mate.mitak napsal/a:
<P>Já teda sice nemám s původním Poníkovým výmyslel nic společného, jen udržuju živý bookmark, ale slibuju, že během příštího týdne k tomu opět na chvilku sednu a doplním další vrcholy, ostatně hodlám teďka sám něco založit. Jinak to ale vypadá tak, že Klíčník (nebo něco jiného ?!?) Poníka vylekal natolik, že se tady chudák jeden plzeňský od té doby neukázal []</P>
Publikováno 08 srpen 2007 - 7:56
Citace
No, slovo "rozumně" je dost do pranicejizersky_drak napsal/a:
<p>Poníku, možná řekneš, že moc rýpu, ale existuje nějaký "dostatečně přesný" výklad tohoto pravidla?<br></p><p> - Není povoleno drive in neboli zdolání vrcholu pomocí auta, všechny způsoby dosažení vrcholu musí být "poháněny človekem", například pěší turistika, cykloturistika. Tzn. automobil, motorku, koně atd. je nutno zanechat pod vrcholem.</p><p>Jak daleko pod vrcholem se musí nechat vozidlo? U vysokých cílů v horách je to samozřejmě irelevantní otázka, protože na ně ani do bezrpostřední blízkosti vrcholu se prostě dojet nedá a je to od parkoviště 1km horizontálně + 100m vertikálně nebo třeba trojnásobek už je jedno, prostě to bohatě stačí. Ale na řadu menších přímo vede silnice, a leckde je to tak, že od parkoviště k vrcholku je to třeba 100m horizontálně + 8m vertikálně což už bych za "dosažení vrcholu na lidský pohon" nepovažoval. Tak jak? Anebo se prostě spoléhá na to, že si každý dokáže rozumně rozhodnout co se ještě počítá a co už ne?

Publikováno 08 srpen 2007 - 22:30

Publikováno 08 srpen 2007 - 22:33

Publikováno 09 srpen 2007 - 17:16
Citace
Ja bych z nalezu cache neslevoval, pak by to byl jen SOTAhiking. Kdyz bude nekdo chtit v zime honit SOTA body, tak ma ty vyvyseniny v Dolnomoravskem uvalu, a kdo si chce uzit hledani ve snehu, tak bude hledat horske cache, viz treba tenhle log.jizersky_drak napsal/a:
.... V takovém případě se ptám, jestli by SOTAcaching v zimě dost neztratil smysl? Osobně bych se tedy přimlouval spíše za "prokazatelné dobytí vrcholu" bez ohledu na to, jestli jsem keš měl v ruce. Pochopitelně radioamatéři tohle řešit nemusí, těm je jedno, jestli stojí na zemi, nebo na 3 metrech těžkého sněhu...
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů