Jelikož krom keší pravidelně po lese hledám i lampióny, sundávám ze sebe letos klíšťata už asi od března v průměrném množství tak 10ks/týden. Hold mám špatné složení chemikálií - už když jsem kdysi jezdil na tábory, kde se klíšťata přísně evidovaly, jsem patřil mezi "nejoblíbenější". Takže kdybych se po každém návratu zvenku důkladně prohlížel, nedělal bych nic jiného, a kdybych každé klíště posílal na rozbor, nedoplatil bych se. Naštěstí se mi je obvykle daří likvidovat cca. do těch 24 hodin - nepamatuju se, kdy jsem na sobě našel nějaké nasátější klíště. Mám pocit, že pravidelná konzumace B-komplexu s příchutí chmele mi v prevenci moc nepomáhá...
Tím nechci nikoho odrazovat od standardně doporučovaných postupů, jen odpovídám na první otázku tohoto vlákna ;-)
Ad. očkování proti KE: v zimě se provádí proto, že několik týdnů po očkování NESMÍTE přijít do kontaktu s infekcí. A to se při "normálním" průběhu české zimy v lednu obvykle nestane, kdežto od jara do podzimu celkem snadno. Přeočkování již po 3 letech není vždy nezbytně nutné - kdo na to zapomněl a vzpomněl si až 4. rok, nemusí nutně hned na kompletní nové očkování. Jednak pokud vím, alespoň dříve se uváděl interval přeočkování 3 až 5 let, a hlavně prý existuje snadný a plně hrazený test na protilátky, který třeba po 5 letech ukáže, zda stačí přeočkování nebo je potřeba komplet znova... a prý není neobvyklé, že má někdo dost protilátek i po 7 letech.
Borelióza - příznaky a průběh mohou být opravdu dost rozdílné. Já kdysi právě na táboře borelu chytil. Po týdnu se mi ukázal charakteristický zarudlý koláč, dostal jsem antibiotika a od té doby jsem v pohodě. Ale, jak už zde bylo řečeno, v první fázi se příznaky nemusí projevit vůbec, ve druhé je člověk léčen na chřipku či kdo ví co a pak už je tím celý prolezlý a už se toho nikdy definitivně nezbaví...