vrabcak napsal/a:
jarry napsal/a:
Ted jsem si teprv vsiml: "...se uzivatele snazi vytvorit svepomoci nekomercni alternativu...".
To je pekny eufemismus. Takze si pamatujte: kdyz vam nekdo vykrade auto a pak vase radio da svemu kamosovi, tak vlastne tvori svepomoci nekomercni alternativu :-).
A pokud da radio v hodnote dvou tisic za dvacet do bazaru, tak bazar ma moralni povinnost nic nezkoumat a nabizet to dal.
Opravdu zajimavy prispevek, diky Posmero :-).
Koukam, ze debata se ochylila ponekud jinym smerem, ale nerad bych, aby aby tato Jarryho perla zapadla. Na tento argument jak z debaty desetiletých dětí musím odpovědět podobným příměřem aby ho i Jarry pochopil, ostatním se omlouvám :-)
Takže ano, jestli sousedovo autorádio ukradneš tak, že si z něj vezmeš jeden knoflík, ale ten přitom z rádia nezmizí, zároveň tím snížíš spotřebu jeho auta a přivedeš pár stovek nových zákazníků jeho autodopravě, jsi opravdu hnusný zloděj a je mojí povinností na Tvé amorální jednání všude upozorňovat!
Databázi poi.cz nelze přiměřovat dokonce ani k nelicencovanéu šíření filmů, nejlepší příměr by byl asi k nepovolonému šíření výřezu z traileru na film. Možná to není 100% právně čisté, ale koho to trápí? Znovu upozorňuji, že ke stažení databáze z poi.cz nedošlo na popud "vlastníka práv".
Pro zazrak popsany vyse (ten s knoflikem, od radia, jak radio ukradnes tak, ze z nej ukradnes jenom knoflik a ten tam pritom zustane :-) - to je pakarna :-)) , mas jiste radu prikladu, kdy okradeny byl zlodejovi vdecny ze ho zbavil starosti co s penezma, ktery by utrzil.
Ja pro svoje tvrzeni mam jeden konkretni: jinoch v Kaplici kamerou v kine natocil premierovy film Simpsonovi a ZDARMA jej vystavil na internetu.
Byl vypatran a bylo proti nemu vzneseno obvineni z poskozovani cizich prav, obsahujici i pozadavek na nahradu skody ve vysi nekolika milionu korun. Jak je to mozne? Film prece z platna nezmizel.
Jestli je na tebe takovato uvaha prilis komplikovana, vysvetlim znova:
U nekterych veci dochazi totiz k financni skode i kdyz dotycna vec vubec nezmizi.
Tim, ze si mnoho lidi identickou KOPII teto veci nekoupi, protoze jim ji uz nekdo jiny dal zadarmo, nastava nekomu ujma, i kdyz original mu zustava.
Ke stazeni databaze z POI doslo na zaklade popudu vlastnika prav, coz jsem mimo jine i ja, protoze tam byly uverejneny i moje kese a ja jsem k jejich pouzivani jinde nez na GC.COM souhlas nedal. Takovych lidi je mnoho, soukrome bych rekl ze vetsina z tech, kteri nedali svoje kese jinam nez prave na GC.COM.
A kdyby nedoslo ke stazeni, behem kratke doby by se jiste nejak ozval i generalni vlastnik prav. Osobne jsem zvedav, jestli novy reviewer bude k podobnym vecem tak laxni jako ti soucasni.
A hlavne - protoze ty zrejme zadna data v databazi kesi nevlastnis, nemas ani pravo o nich rozhodovat. Pokud nejaka data vlastnis, o cemz pochybuju, tak o tech svych rozhodovat muzes. O mych ne.
A protoze sam chlapsky uznavas, ze zverejnovani kesi prevzatych z GC.COM na POI.CZ pravne ciste nebylo, akorat ze tebe to netrapi, tak ted uz z me strany opravdu neni co resit. Diky.