Asi jo. Dosavadní vývoj tomu napovídá. Za rok a půl existence už 187 keší, s takovou oc.cz předhoní gc.cz za pár týdnůNakonec to všechno skončí na opencachingu
POI.cz
Publikováno 03 August 2007 - 9:54
Publikováno 03 August 2007 - 11:01
a tam do databaze pro statisice kesi bude investovat kdo? a denodenne spravovat to bude kdo? a pripadne spadnuti serveru bude okamzite, aby se ostatni mohli pripojit, resit kdo? celosvetovou propojenost tomu zajisti kdo? zadarmo upgradovat HW, SW bude kdo? uz to konecne nekdo rozbehejte, kdyz tady v prumeru jednou za 1/4 roku tyto prevratne napady probihajiJanda napsal/a:
Nakonec to všechno skončí na opencachingu
Publikováno 03 August 2007 - 12:31
a tam do databaze pro statisice kesi bude investovat kdo? a denodenne spravovat to bude kdo? a pripadne spadnuti serveru bude okamzite, aby se ostatni mohli pripojit, resit kdo? celosvetovou propojenost tomu zajisti kdo? zadarmo upgradovat HW, SW bude kdo? uz to konecne nekdo rozbehejte, kdyz tady v prumeru jednou za 1/4 roku tyto prevratne napady probihaji
No například poi.cz jede přes 3 roky, programujeme to 2 lidé (95% Henry, 5% Já), spravujeme cca 200.000 bodů. Aktualizuje se denně, někdy i po hodinách, body ověřujeme, kontrolujeme, opravujeme... (na pozadí pracuje cca dalších 10 správců a administrátorů kategorií). Vše je ale ZDARMA. Z mého pohledu GroundSpeak vytvořil monopol, který dříve či později někdo rozbije.
Publikováno 03 August 2007 - 12:39
Publikováno 03 August 2007 - 12:53
Publikováno 03 August 2007 - 13:15
rossini.poi.cz napsal/a:
Nemám představu, kolik cachí denně na světě vzniká (tady mi poradíte Vy), nevím, kolik jich je celkem, ale z knowhow vím, že správa takovéto databáze je krásně řešitelná.
Na úvodní stránce gc.com:
There are 436971 active caches worldwide.
In the last 7 days, there have been 325974 new logs written by 46500 account holders.
Ale (dle mého názoru) hlavní zátěž bude v prohlížení listingů keší, což může server docela zatížit.
Sony Ericsson K750i + Opera Mini 4.1beta + Handy Geocaching 3.2.5
Apple iPod Nano + Pocket Queries as VCards (via GPSBabel :-)
Publikováno 03 August 2007 - 13:41
Publikováno 03 August 2007 - 13:45
Publikováno 03 August 2007 - 13:49
Publikováno 03 August 2007 - 13:49
Publikováno 03 August 2007 - 13:55
Publikováno 03 August 2007 - 14:03
tak v tomhle se asi shodnem, ze je to o businessu, ale na druhou stranu - nechci platit, neplatim. nikdo me nenuti kupovat si trika, TB... s gc si hrajeme od podzimu 05, teprve od prosince 06 jsme sli do PM. do te doby ode me nevideli ni centik. skrysotlac jsem nepouzival - doma jsme nemeli inet a v praci prihlaseni blokoval firewall a kesovali jsme a bavili se.... (jo, byla na gc.cz cela republika, ale kdyz ma nekdo GEKO101, je mu nejake gpx na prd ) no a jelikoz jsem zatouzil po offlinedatabazi a hrat si s gsakem. poslal jsem jim celkem smesnou castku za rok! vim, ze pro studenty, skolaky nebude zanedbatelna, ale cely resume toho je, ze porad je to tak nizka castka, ze GC fakt NENI o penezich. (treba jsem naivni )rossini.poi.cz napsal/a:
Celkově je to business, kde se točí obrovské prachy za PM, reklamu, obchod s geověcmi atd, kdy se mi vytrácí smysl resp. určitým způsobem mi to nabourává moji naivní představu, že GC je o lidech a ne o pěnězích.
Publikováno 03 August 2007 - 14:29
abakus napsal/a:
Ježišmarja, hlavně nikdo nevýmýšlejte žádné alternativy a podobné krávoviny. Akorát s tím bude spouta práce a roztříští se komunita.
Mám vše, co potřebuji za v podstatě směšné peníze. PM (30 USD = 600 Kč/rok), GSAK (25 USD = 500 Kč), MapSource (free). Žádný poi.cz ani cachemapu nepotřebuji. A pokud máte někdo pocit, že jen sedím doma na zadku a stačí mi 1 pocket query kolem Brna, tak se podívejte ke mně do profilu.
Když někdo dá spoustu peněz za GPSku a za benzín nebo jízdné a je mu líto dát výše uvedené částky za zpříjemnění kešování, tak je to jeho problém.
Sváteční kešeři si bohatě vystačí s Google Earth a stránkami geocaching.com.
Já za sebe říkám, že v žádném případě nebudu svojí prací (např. zakládáním svých kešek do jiného systému, sledováním logů atd.) podporovat něco, co vzniklo čistě pohodlností někoho jiného a je to řešitelné jiným standartním způsobem.
Jsem přesvědčený, že nejsem sám, kdo se na věc dívá tímto způsobem.
Takže si pls ve vlastním zájmu ušetřete námahu a nám ostatním nervy. (Míněno obecně, nejen směrem k rossinimu a poi.cz)
A komu se nelíbí přístup groundspeaku, má možnost se angažovat v opencachingu.
Koukam diskuse o tom proc vlastne GC zmizela z POI uz je o necem jinem, resime zase PM?
jde o to ze nekdo a podotykam nevim kdo rejpal do POI za zverejneni wpt, toho nekoho bych nejradsi vytahal za usi, jde o prd, ale evidentne je bez viny, zajimalo by me jestli kdyz je tak spravnackej jako Cervenacek, jestli vsechny ty prepaleny CD co ma doma ted vyhodi , nu coz hlavne ze je spravedlnosti ucineno za dost ze jo
Publikováno 03 August 2007 - 14:38
Publikováno 03 August 2007 - 14:47
abakus napsal/a:
Mám vše, co potřebuji za v podstatě směšné peníze.
Dovolil bych si trochu oponovat...mas vsechny cache v CR na jedno kliknuti bez zateze gc.com, anebo musis vygenerovat 500 kolem Brna, 500kolem Prahy, 500 kolem Pradeda kam jedes na vylet, a stale mas jeste 1500 kesi v CR nepokrytych a tudiz je na sve cachemape v Mapsourcu nevidis?
Chci tim rict, ze ja v cachemape a poi.cz pridanou hodnotu jednoznacne vidim. A to nejen jako BM (coz jsem) ale i kdybych byl PM. A co vic, je to pridana hodnota bez zateze serveru gc.com, tudiz bez zvysovani nakladu a tim i potencialne cen.
Publikováno 03 August 2007 - 15:20
michal_a_jana napsal/a:
Dovolil bych si trochu oponovat...mas vsechny cache v CR na jedno kliknuti bez zateze gc.com, anebo musis vygenerovat 500 kolem Brna, 500kolem Prahy, 500 kolem Pradeda kam jedes na vylet, a stale mas jeste 1500 kesi v CR nepokrytych a tudiz je na sve cachemape v Mapsourcu nevidis?
Chci tim rict, ze ja v cachemape a poi.cz pridanou hodnotu jednoznacne vidim. A to nejen jako BM (coz jsem) ale i kdybych byl PM. A co vic, je to pridana hodnota bez zateze serveru gc.com, tudiz bez zvysovani nakladu a tim i potencialne cen.
Říkám, že JÁ mám vše, co potřebuji a v tom se mnou opravdu polemizovat nemůžeš
Doteď mě nikdo nepřesvědčil, že je potřeba mít kešky z celé ČR a asi ani nikdy nepřesvědčí. Ještě jsem nezažil situaci, kdybych něco neměl (i bez mobilního netu). Než někam vyjedu. tak mám VŽDY čas nechat si vygenerovat PQ, která přijde prakticky okamžitě. Je to záležitost na jednotky minut a to i v případě Caches Along a Route. Jen to člověk musí umět a ne se to v dané chvíli teprve učit.
Kromě toho, pokud by člověk moc chtěl, tak může mít všechny cache v Česku za dva dny. PQ si totiž můžeš nechat generovat 5 denně, tzn. až 2500 kešek za den.
A počet kliknutí snad ani řešit nebudeme, ne?
Co se týče zátěže serverů, tak PM si za ni platí, takže to nikoho trápit nemusí. Dokonce se dá říct, že PM platí i za BM, ale to už je nepodstatný detail.
czexican: ne, PM neřešíme, jen jsem uvedl, že PM + GSAK + MS řeší to, co nabízí cachemapa a poi.cz. Tak to nevytrhávej z kontextu a nepřekrucuj.
Publikováno 03 August 2007 - 19:19
Myslím, že to zbytečně dramatizujete. Vygenerování PQ na pokrytí všech cachí v ČR zabere tak dva dny, a pak co? To chcete každý den stahovat ty kešky znova a znova až do úplného zešílení? Vždyť už je máte, tak stačí jen stahovat změny, ne? Nepředpokládám, že by se během týdne v ČR objevilo, zmizelo, nebo změnilo stav 500 keší. Tím rozhodně servery GS do kolen nepošlete.
(nejsem PM tak se třeba mýlím, třeba to tak nefunguje, ale to by mě opravdu moc překvapilo)
Pokud chce někdo ten luxus, na který si tak snadno zvykl (a vlastně i větší, protože PQ nabídne mnohem víc než poi.cz), tak ať si prostě to PM pořídí. Zadarmo dneska ani kuře. Ty body na poi.cz prostě nebyly košer a přes to vlak nejede.
Mají jiné země stránky s GPX všech cachí (mimo oficiální GC weby, samozřejmě)? Pokud ne, možná to něco značí?
A vyjádření admina poi.cz typu "nechávám si zpracovat analýzu situace" mi děsně připomíná naši politickou scénu. Nemůžu si pomoct.
Nechte už toho, není to zase taková tragédie. POI.cz kvůli tomu svou činnost neskončí, kdo chce hledat cache tak si ty body stáhne z GC.com ať už jako PM nebo BM. Málokdo skutečně potřebuje mít v GPS celou republiku. A pokud ano, tak si proboha to PM zařiďte, snad to zase není taková hrůza. [ironie] Třeba se ti prohnilí kapitalisti těma vašima prachama zalknou [/ironie]
Publikováno 03 August 2007 - 20:53
Publikováno 03 August 2007 - 20:55
Publikováno 03 August 2007 - 22:11
Jen poslední poznámka do flame: od té doby co je na stránkách GC.com reklama, PM na BM rozhodně nedoplácejí. Možná je to teď spíš naopak, z Adsense se tá udělat docela slušnej vejvar.
[/quote]
Ty víš, jaké má GS náklady, jaké mají příjmy z reklamy, z PM, z prodeje předmětů...? To by mě celkem zajímalo.
[quote]vrabcak napsal/a:
No a pak už stačí nabídnout jen lepší služby než GC.com a kamínky se začnou valit .
Namátkou třeba:
- download bodů
[/quote]
? A co že to teda běžně dělám, když nedownloaduju body?
[quote]vrabcak napsal/a:
- uživatelské přístupy do databáze (aby si každý mohl živě personalizovat svoje stránky a bez potřeby obskurních obezliček typu import do GSAK a export do HTML)
[/quote]
Beru, to by bylo fajn.
[quote]vrabcak napsal/a:
- bohatší hodnocení obtížnosti
[/quote]
Ani za nic. I tak není někdy jednoduché ze stávající devítistupňové stupnice vybrat obtížnost, terén, pak přidat atributy...
[quote]vrabcak napsal/a:
- feedback ke keši (něco jako známkování)
[/quote]
To je tak subjektivní a názory se tak liší, že si nejsem jistej jestli by to k něčemu bylo. O špatných a naopak výborných keších se ví (nebo se to dá zjistit z logů), na ty +/- průměrné se názory dost liší.
[quote]vrabcak napsal/a:
- tagování, skupinové bookmarky
[/quote]
Nevím, co si pod tím představit. Současné bookmarky nejsou vyhovující?
[quote]vrabcak napsal/a:
- teamové logování, více typů logů
[/quote]
To taky nevím, k čemu by bylo. Teamové logování, co má být? Typy logů jsou pro mě dostatečné, já bych dokonce některé i rušil (např. k čemu je DNF, když se to dá napsat do note? U eventů foud/attended.)
[quote]vrabcak napsal/a:
- logování trade
[/quote]
Tady slouží write note celkem dobře, ne?
[quote]vrabcak napsal/a:
- žebříčky kačerů, teamů, keší
[/quote]
Jo, hodilo by se. Ale najde se několik kačerů, kteří si žebříčky nepřejí. Tak si vyber.
[quote]vrabcak napsal/a:
- statistiky pro ownery
[/quote]
Vyřešeno GSAKem a makry. Ale soulasím, že by to mohlo být na stránkách gc.com.
[quote]vrabcak napsal/a:
- pokročilé funkce pro mysterky (ověřování, přístupy přes hesla, posílání mailů, možnost běhu skriptů přímo na serveru...)
[/quote]
K ověřování se pořád stavím rezervovaně, dá se zneužít. Běh skriptů na serveru pravděpodobně není možný z bezpečnostních důvodů.
[quote]vrabcak napsal/a:
- mobilní verze mapy, offline mapa, personalizovaná mapa
[/quote]
Mám v mapsource. Mobilní znamená v mobilu?
[quote]vrabcak napsal/a:
[/quote]
Někdy mi připadá, že jsou kačeři málo vynalézaví a že neumí využívat všechny možnosti, které jsou k dispozici.
Bezpochyby je tu několik věcí, které by chtěy vylepšit, přidat atd. Ale není to tak zlé. Myslím, že všichni můžeme být rádi za stav, jaký tu máme. V dřevních dobách geocachingu bylo mnohem méně komfortu a taky se kešky zakládaly a nacházely.
Předělávat svět - no fandím vám.
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů