supermudla napsal/a:
Tak jsem zkoušel připojit PDA, co se normálně nabíjí 5V z USB ke krabičce s 4x 800mAh AAA NiMH akumulátory, a dobíjení se střídavě zapínalo a po pár vteřinách zase vypínalo. Akumulátory byly poměrně nové a čerstvě nabité, ale asi to není dostatečně tvrdý zdroj.
Změřit napětí na akumulátorech naprázdno a při zátěži mě bohužel nenapadlo. Zkusím ještě AA verze, třeba to už fungovat bude.
Jinak proč nikdo nezvažujete jako alternativu záložní originální Li-ion baterku? Co se týče hmotnosti a kompaktnosti je to nepřekonatelné řešení- nevýhodou je pouze to že při výměně baterky se PDA rebootuje- ale to je otázka pár desítek vteřin. Po 2-3 letech je nákup další baterky stejně téměř nevyhnutelný.
Pokud mohu poradit s těmi 4 články:
a) některá PDA tyto zdroje "nevydýchají", neboť vstupní napájecí napětí požadují dle specifikace USB - moje PDA přibližně v rozmezí 4.8 - 5.2 Voltu. Pokud není externí napájecí napětí v tomto rozmezí, není funkční. Většinu NiMH článků můžeš provozovat v rozmezí 1.3 V (čerstvě nabitý) po asi 0.9 Voltu (maximální vybití). Pokud nemáš v takové krabičce jinou stabilizaci, dají ti 4 články v sérii 3.6 - 5.2 Voltu, což na dobíjení interní AKU s 3.7 Volty už nemusí stačit.
b) pokud je interní baterka úplně vybitá, může si při neregulovaném dobíjení říct zpočátku o proud i 1.5 A, což je na 800 mAh AAA asi moc...
ad originální LiOn:
a) mám samozřejmě i tu originální baterku, ale je dost problém ji pro staré Asusy sehnat
b) pokud ji seženu, tak jedna stojí přesně polovinu té silné externí baterky od Číňanů
c) mám rád nepřerušované tracklogy :-))
Ostatní důvody - viz MedoMys - s tímhle s ním souhlasím. Mám externí zdroj uzpůsoben mj. i pro dobíjení mobilu.