Publikováno 05 March 2009 - 14:01
Ahoj, dosavadní zkušenosti s dobíjením N560 z 6V 5Ah gelovky, připojené přes sériovou diodu:
- Gelovku nabíjím malým levným trafátkem s voličem napětí, nastaveným na 7.5V. Je to hodně měkký zdroj, naprázdno dává skoro 9V. Nabíjení ukončím když napětí na baterii dosáhne zhruba 7.4V (doporučeno je 7.2 - 7.5V pro cycle use). Změřil jsem si že nabití trvá něco přes 10 hodin, takže na cesty měřák brát nemusím, stačí odhad doby.
- PDA nemám trvale připojeno, dobíjím ji když je na cestě nějaká delší zastávka nebo baterka poklesne pod 50%. Prostě ten trčící kabel mi přijde jako nepraktický, bez něj se PDA mnohem lépe drží v dlani nebo v (plánovaném) držáku na kolo. Dobíjení je překvapivě rychlé, řekl bych že rychlejší než z původního síťového adaptéru, taže se to dá. Navíc jsem tím vyřešil problém, že PDA si říká o značný proud i ve standby.
- Sériová dioda se osvědčila- mám ji naletovanou přímo na + konktoru, který je nasunut na baterii, nepřekáží, nevadí. Při dobíjení trochu hřeje, ale prst se na ní udržet dá. Koupil jsem 3-polohový vypínač, který jsem chtěl použít jako ON-OFF-DIODA switch, aby se při polovybité baterce dioda mohla přemostit, ale nakonec ho nepoužil. Dobíjení funguje i když napětí na gelovce klesne zhruba na 5V, takže se kapacita použije prakticky celá.
- S kapacitou problém není, když dobíjím v okamžiku kdy PDA ukazuje 50%, stačí gelovka na minimálně 6 dobití na 100%, takže vícedenní výlet bez zásuvky by neměl být problém.
- Jedinou blbost kterou jsem udělal bylo, že jsem koupil 5Ah baterii, protože váží kolem 1kg. Podruhé bych asi koupil poloviční kapacitu. Když jsem baterku kupoval, potěžkával jsem 2.6Ah za 240kč a 5Ah za 260kč, a ten rozdíl váhy mi až takový nepřišel, proto jsem koupil tu těžší, s lepším poměrem ceny a kapacity. Ale nosit kilogram navíc v batohu je po chvilce znát.
SUP DAWG, I HERD U LIEK FTFS SO WE STOLE ALL YOUR CACHES SO YOU CAN FTF WHILE YOU RESTORE EM!