Publikováno 19 January 2008 - 17:19
Dostal jsem myslím docela fajn nápad na to, jak vylepšit Oziho, nebo podobný soft:
1) Offsetová kalibrace. Koukal jsem že sice mapy.cz jsou skoro vždy velmi přesné, ale třeba satelitní google maps jsou dost silně ujeté (6-10m). Přijdu na "významné místo" (křižovatku etc), a uložím jeho GPS souřadnice jako waypoint. Pak kliknu na něco jako "calibrate map offset", a kliknu na místo na mapě, kde se waypoint skutečně nachází.
2) Skew correction. Ortomapy nejsou foceny kolmo shora, přestože se tak tváří. Je to vidět podle toho jak vysoké budovy uhýbají do ulic. Jenže neuhýbají jen budovy, ale i kopce- když je odchylka od normály dejmetomu pouhých 20 stupňů (na mapy.cz je to IMHO často i víc), projeví se změna nadmořské výšky o 50m jako horizontální posun o 50*tan(20deg) = 18m. Toto jde korigovat buď přepočtením "morphing"em mapy (vsadím se že ortofotomapy, minimálně ta od seznamu zo dělají, protože jsou fakt dosti přesné), ale to je koncepčně chybný postup.
Mnohem lepší řešení by bylo, aby sama mapa (nebo uživatel) definovali tangenciální složku fotomapy, ale jinak se neupravovala. GPSka krom pozice měří i výšku, tu by Ozi násobil zadanými koeficienty, a posouval by šipku na mapě správným směrem.
Takže například když budova "roste" do ulice, a já vylezu na střechu, objevím se na správném místě- tedy uprostřed ulice, místo aby mě PDA pořád ukazovalo u paty budovy.
Na implementaci je to dosti triviální, vlastně se divím proč to tam není (no, vlastně nedivím, Ozi je closed source šmejd :@ ) Ale v nějakém lepším softu by to implementovat šlo.
Blbý by bylo akorát že by nešly použít mapy, kde už hrubá korekce použitá byla- s tím by se to samozřejmě tlouklo.
SUP DAWG, I HERD U LIEK FTFS SO WE STOLE ALL YOUR CACHES SO YOU CAN FTF WHILE YOU RESTORE EM!