Přejít na obsah

Fotka

Geocaching v médiích (rozcestník)

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
3404 odpovědí na toto téma

#2501 Bubo_CZ

Bubo_CZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 7:05

Jsem zvědavý čeho se na Praze 5 dočkáme viz text z jednoho článku ohledně aktuální situace:
Starosta: "...proto zkontrolujeme, kde všude jsou na Praze 5 “kešky” umístěny, abychom zmapovali, jestli mezi nimi nejsou nebezpečná místa a mohli jsme přijmout opatření, která zamezí podobným tragédiím do budoucna.“

Myslím, že to je jen fráze pro média.
Pro radnici Prahy 5 by to byla práce navíc a zrovna oni si ji nebudou chtít přidělávat.
  • 4

#2502 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 8:50

Vím, že si tímto příspěvkem nejspíš naběhnu, ale

pláčete sice dobře, jenže na špatném hrobě.

Je to o tom, že málo kdo čte listing až do konce. Kvůli takovým dementům co nečtou, jsem musel posunout úvodky jedné zcela bezpečné keše. Moje argumentace revírníkovi, že jsem to tam napsal velkým a tlustým a červeným ho nepřesvědčila. Úvod snad přečte každý, prostředek sem tam někdo a závěrečné upozornění, že by tam mohlo být něco nebezpečného, vždyť to se nás netýká, to jen těch začátečníků. My jsme už "někdo"! 

Dle mého názoru je owner minimálně spoluzodpovědný, proč? Protože kanál je mým denním chlebem a pro mě je to brnkačka. Dám tam keš, protože to zvládnu s prstem v nose. Že pro většinu ostatních je to daleko za hranou, jejich schopnostmi a možnostmi. Že ani zdaleka netuší, co by je mohlo potkat, to žádný upozornění v listingu nezachrání i kdyby bylo od začátku až do konce.

Podobně jako stromovky. Mám 50kg i s postelí. Dám keš až úplně na špičku. Pro mě je to v pohodě, mě to unese. Jenže přijde tam nějakej Véna s 80kg a 5m pod vrcholem se to s ním ulomí. Proč? Protože viz výše jak jsem psal - já to zvládnu, dej to taky.

Chceš ten blbý bod do nějaké nesmyslné tabulky DT? Já to dal, tak to dej taky! Jo o tom to je!

Nevím, ale u zcela bezpečné keše nebývá potřeba velký tlustý červený text, který asi před něčím varuje. Ale vzhledem k tomu, že jsi sem nedal gc kód té keše, tak to těžko můžeme relevantně posoudit. Mimochodem, nechal sis tuhle svoji keš betatestovat?

Že může být i owner idiot a udělat nebezpečnou keš, je pravda. Jestli takové ownery nebo keše znáš, upozorni na ně ostatní. Jinak je to z tvé strany jako vždy jen plácnutí do vody. A u Motolského potoka je to dost mimo. Nejedná se o kanál, ale o zakrytý potok. Takže místo je přístupné i když rizikové. Ty keše jsou tam už skoro 9 let, jedna má 900 nálezů, druhá skoro 500. To už je docela dobrý test na to, jestli jsou v rámci možností bezpečné nebo ne. Takže tebou popisované případy by eliminoval už betatester nebo první nálezci. Podobné keše s vyšší terénní obtížností jsou rizikové a i když dodržíš veškeré bezpečnostní zásady, může se něco stát. Kačeři ale nejsou jediní, kdo provozuje podobné adrenalinové aktivity. Zrovna tak tam mohl být někdo, kdo si jenom chtěl projít podzemí.

Řešení je několik. 1. Zákaz všech náročnějších keší. Typické opatření ze státní správy, které se nechce problém řešit a místo toho se ho snaží zakázat. Viz třeba Praha 1 a cyklisté v centru. Tím se pro spoustu lidí stane geocaching zcela nezajímavou aktivitou. Někdo udělá alternativu a do kanálů a na stromy se poleze dál. 2. Povinné betatesty všech náročnějších keší. Eliminuje to vysloveně nebezpečné keše už na začátku. Ale co poté, co to owner předělá? Ale co když se betatester dohodne s ownerem? 3. Osvěta. Upozornit lidi na rizika nejen v listingu, ale i jinou formou. To už se občas děje, třeba formou různých zajímavých eventů. Nějaké jiné řešení?

• 5

#2503 kalubr

kalubr

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 9:07

Týden je plátek Barrandovského Jaromíra Soukupa, to nemá cenu ani číst.

Mně vadí, že se všude papouškuje, že Osvejda a ten kluk na skále zahynuli při hledání keše.
Edit: ten kluk se myslím jmenoval Lukáš.

Tento příspěvek byl upraven od kalubr: 11 červen 2018 - 10:50

• 9

#2504 Tedik

Tedik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 9:11

Jsem rozhodně zastáncem teorie, že každý je svého štěstí strůjce a není potřeba aby stát každého vodil za ručičku, nicméně...

K té zmiňované keši (keším), může někdo odpovědět na následující otázky:

Jsou keše umístěny na soukromém pozemku?

Pokud ano, měl owner souhlas majitele pozemku s umístěním keše?

• -4

#2505 zmijovkar

zmijovkar

zmijovkar

• Members
  • PipPipPip
  • 1 231 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 9:45

Mně vadí, že se všude papouškuje, že Osvejda a ten kluk na skále zahynuli při hledání keše.

Taktéž, ale nehodlal jsem se tam registrovat kvůli uvedení na pravou míru alespoň v komentáři.

• 0

#2506 miki6

miki6

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 773 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 9:53

Nejsem si jistej, ale před 9 lety ten souhlas nebyl vyžadován...Když tak mě opravte.

• 3

#2507 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:02

Jsem rozhodně zastáncem teorie, že každý je svého štěstí strůjce a není potřeba aby stát každého vodil za ručičku, nicméně...

Neryj, legálisto, to by geocaching vůbec nefungoval...
  • 5

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#2508 Tedik

Tedik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:14

Neryj, legálisto, to by geocaching vůbec nefungoval...

Skvělý argument.

• -3

#2509 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:27

Je tomu tak, jak to vezmou do ruky juristé a jiní právní puristé, tak jde tahle hra do kopru. A nejen ona...
  • 10

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#2510 kalubr

kalubr

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:39

Kdysi když nás opustil Svatý Mikuláš při honbě za FTF na nějaký kopec, měla vzpomínka podobu nepublikování keší po nějaký čas. 
V sobotu nám zemřeli kolegové v Praze při lovu Motolského potoka, navrhuji kdo chce uctít jejich památku, aby během nastempneho týdne odlovil jednu kešku se slovem "potok" v názvu. Založme tu v pondělí vlákno, kam budeme kopírovat naše logy s tím související. Co vy na to?
Život už jim nevrátíme, ale nějaký druh účasti by byl vhodný.

Minulé pondělí jsem lovil Zlatý potok. Žádný další potok v záloze nemám.
  • 0

#2511 Barrandoff

Barrandoff

Barrandoff

• Members
  • PipPipPip
  • 405 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:40

Pravidla pro umisťování keší se od založení Měsíčky několikrát změnila (=zpřísnila). Dnes už by Měsíčka pravděpodobně neprošla. Ale současně s tím se nechávají žít keše, které byly založeny dříe podle benevolentnějších pravidel. Takže buďme rádi, že tu máme pár kanálovek z dob, kdy se to smělo. 

• 17

#2512 Tedik

Tedik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:57

Pravidla pro umisťování keší se od založení Měsíčky několikrát změnila (=zpřísnila). Dnes už by Měsíčka pravděpodobně neprošla. Ale současně s tím se nechávají žít keše, které byly založeny dříe podle benevolentnějších pravidel. Takže buďme rádi, že tu máme pár kanálovek z dob, kdy se to smělo. 

Z pohledu kačera to chápu a je to tak asi dobře, ale pokud to takto opravdu je, tak se trochu obávám že si na tom novináři pochutnají.

• 0

#2513 DanielKotmel

DanielKotmel

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 106 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 10:59

Teď se do skupin na fb začínají přidávat novináři. Jedna přidala příspěvek s tím, že by ráda kontaktovala reviewera pro Prahu a kdo to je. Chtějí z toho udělat co největší skandál :(:(:(
  • 0

#2514 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 11:05

Každý pozemek někomu patří. Fakt potřebuješ na každou věc nějaký papír nebo stačí prohlášení ownera? Spousta věcí funguje na základě (ne)psaných pravidel, zdravého rozumu a vlastní odpovědnosti a funguje dobře. Proč to měnit?
  • 4

#2515 Tedik

Tedik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 11:09

Každý pozemek někomu patří. Fakt potřebuješ na každou věc nějaký papír nebo stačí prohlášení ownera? Spousta věcí funguje na základě (ne)psaných pravidel, zdravého rozumu a vlastní odpovědnosti a funguje dobře. Proč to měnit?

Mě osobně je to celkem u zádele a nemám s tím problém.

• 0

#2516 tomy.22

tomy.22

MODERATORS

• Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 11:25

Souhlasím, pokud je člověk soudný. Ale třeba u některých zhovadilostí jako třeba PWT v lese, bych souhlas vlastníka pozemku vyžadoval beze zbytku. 

• 6

#2517 zmijovkar

zmijovkar

zmijovkar

• Members
  • PipPipPip
  • 1 231 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 12:27

Ještě větší zhovadilost je PWT podél silnic, kde svojí dětinskou hrou doslova ohrožujeme ostatní uživatele silnice. A majitelů stromů na jejich navrtávání držáčky keší se taky nikdo neptal.

• 18

#2518 nycolka

nycolka

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 118 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 13:50

No nelze svalovat vinu jen na ně, že podcenili riziko. Někdo tu rizikovou keš vytvořil a jestli má nějaké svědomí, tak ji nyní zruší, zemřeli kvůli ní nejspíš dva lidé i když zatím našli jen jednoho mrtvého a dva zraněné, jednoho myslím ještě pohřešují a ten je podle mě také mrtev.

Je mi jich líto, byli to mladí lidé a je to tragédie. Ale tragédie, kterou si zavinili oni. Pokud od rána hlásí déšť a přívalové deště (hlásili to od rána, sledovali jsme to na Džbánu, jestli máme jít z koupaliště domů), tak owner nenese žádnou vinu. Nesnažte se udělat nešťastným ještě ownera, i bez takových příspěvků,jako je váš, mu asi není nejlépe. Ale pokud lezu do kanálu v době, kdy má spadnou ohlášená tuna vody, je to moje riziko. 

• 12

#2519 Y&MD

Y&MD

Advanced Rejpal

• Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 17:24

Za bouřky bych se do potrubí nevydal, kešku by měli hned odstranit, říká odborník na pražské potoky

https://zpravy.aktua...adac1f6b220ee8/

Lovci kešek podcenili přípravu, je to varování, v době deštů bych do podzemí nešel, říká geocacher

https://video.aktual...0fac1f6b220ee8/

Tento příspěvek byl upraven od Y&MD: 11 červen 2018 - 17:26

• 2

#2520 Kuba Turek

Kuba Turek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 60 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2018 - 19:34

Už je to tady. První reálná a podepsaná výzva k ničení keší: http://www.horydoly....ikvidujte.html 

• -7

10 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 10 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama