Geocaching v médiích (rozcestník)
Publikováno 12 červen 2018 - 14:39
Publikováno 12 červen 2018 - 14:59
No nelze svalovat vinu jen na ně, že podcenili riziko. Někdo tu rizikovou keš vytvořil a jestli má nějaké svědomí, tak ji nyní zruší, zemřeli kvůli ní nejspíš dva lidé i když zatím našli jen jednoho mrtvého a dva zraněné, jednoho myslím ještě pohřešují a ten je podle mě také mrtev.
Nevím, proč tolik palců dolů, když máš pravdu. Co se stalo jednou, může se stát i podruhé! Jedno velké varování snad nestačí? Divím se, že revírníci takové keše vůbec povolí.
Publikováno 12 červen 2018 - 15:16
Výpověd zachráněné holčiny:
https://www.seznamzp...-no=1&source=hp
Tak to je drsné. Ta holka říká, že počasí kontrolovali a žádný déšť hlášený nebyl. Můžete to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
(U nás v Brně deště o víkendu hlásili, ale v Praze to mohlo být jinak)
Update: podle archivu předpovědí lokální deště na 9.6. hlášené byly.
https://www.in-pocas...4&klima_kraj=14
Tento příspěvek byl upraven od R-A-von-B: 12 červen 2018 - 15:49
Publikováno 12 červen 2018 - 15:17
Na druhou stranu zase nechci zažít, že budou jenom max. T2 keše a bude se držkovat jací jsou ti dnešní mladí měkejši, že by je ofouklo, to my, když byli mladí... (podobný přístup prý může za to, co se kritizuje na miléniálech)
Co přesunout podobné keše do PMO?
Publikováno 12 červen 2018 - 15:25
Tak to je drsné. Ta holka říká, že počasí kontrolovali a žádný déšť hlášený nebyl. Můžete to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
(U nás v Brně deště o víkendu hlásili, ale v Praze to mohlo být jinak)
Problém bude v tom, že se mohli koukat na meteoradar a na nebe, kde v tu chvíli nic nehrozilo, ale počasí se může změnit během půl hodiny. Bouřkové mraky k nám nemusí přijít vždy odněkud z Německa, ale běžně se vytváří lokálně, aniž by to kdokoli čekal. A je známo, že obtížné kanálovky nejsou na pár minut. Motolský potok odlovený nemám, ale předpokládám, že odlov zabere dost času. Tudíž v současnosti je hazard lézt do kanálů během tropického počasí na delší dobu.
Nevím, proč tolik palců dolů, když máš pravdu. Co se stalo jednou, může se stát i podruhé! Jedno velké varování snad nestačí? Divím se, že revírníci takové keše vůbec povolí.
Presne, jeste vykacet vsechny stromy u silnic, protoze lidi jezdej rychle ikdyz to neumi a pak se o ne zabiji.
Update: podle archivu předpovědí byly 9.6. lokální deště hlášené.
https://www.in-pocas...4&klima_kraj=14
Byly hlášené, i bouřky s přívalovými srážkami Na webu ČT jsou zprávy, tak je možné se podívat na předpověď na sobotu. Taky neměli nikoho na povrchu, kdo by o nich věděl.
Publikováno 12 červen 2018 - 15:41
Taky neměli nikoho na povrchu, kdo by o nich věděl.
To by jim zrovna v jejich případě nepomohlo
Publikováno 12 červen 2018 - 15:42
Problém bude v tom, že se mohli koukat na meteoradar a na nebe, kde v tu chvíli nic nehrozilo
Jak to přesně myslíš? Meteoradary neznám, ale jde mi o to, zdali by šlo nějak zpřesnit ty bezpečnostní zásady stran deště, aby se tohle příště neopakovalo.
Tento příspěvek byl upraven od R-A-von-B: 12 červen 2018 - 15:48
Publikováno 12 červen 2018 - 15:43
To je vtipné, kolik lidí si myslí, že je předpověď počasí samospásná. Já sama jsem v horách několikrát málem přišla o život, protože jsem uvěřila předpovědi počasí. Ležela jsem ve stanu, nade mnou průtrž mračen, hromy blesky, a já se dívala na norskou předpověď, jak nade mnou právě svítí sluníčko. Tohle se stalo na Šumavě. Ale i v Alpách, Pyrenejích...
Používám předpověď norského serveru Yr.no, což má být údajně nejlepší krátkodobá předpověď počasí pro celou Evropu. Dost často jsou ale totálně mimo. Kombinuji to ale i s jinými předpověďmi, např. ČHMÚ, lokální servery, atd., a také s meteoradary. Poslední dobou se učím základy předvídání počasí na základě okolních jevů: podle směru větru, typu mraků, podle chování zvířat... A ani přes tohle všechno se nedokážu zcela vyvarovat rizika a občas mě překvapí bouřka na hřebeni.
Vám všem, co se tu alibisticky oháníte něčím tak vágním, jako je předpověď počasí, abyste přeřvali svůj strach, že se to mohlo stát i vám a přesvědčili sami sebe, jak moc to máte pod kontrolou - přála bych vám, abyste nikdy nedoplatili na svá vlastní slova.
Publikováno 12 červen 2018 - 15:48
Zrovna s yr.no mám špatné zkušenosti už dlouho, a na jejich předpovědi bych se nespoléhal. Hlavní výhoda je, že pokrývá celý svět, ale pro Česko mám lepší zkušenost s ČHMÚ, potažmo jejich appkou Aladin.
S tím, že mne v divočině přepadne bouřka a já nestihnu utéct do civilizace, prostě počítám. Sice je to otrava, ale neumírá se na to. Kanál je jiné kafe, tam se mohu bez problémů rozhodnout, že ho odložím o týden-dva později. A řekněme si upřímně, ty náhlé přívalové deště tu už řádí minimálně týden. Tolik k tomu přeřvávání strachu.
Tento příspěvek byl upraven od R-A-von-B: 12 červen 2018 - 16:22
Publikováno 12 červen 2018 - 15:50
Jak to přesně myslíš? Meteoradar neznám, ale jde mi o to, zdali by šlo nějak zpřesnit ty bezpečnostní zásady stran deště, aby se tohle příště neopakovalo.
To určitě znáš (na androidu třeba Meteor). Je to mapa s vyznačením posunu dešťových mraků včetně intenzity deště. Prostě mohli kouknout na ten Meteor a v tu chvíli okolo Prahy fakt žádný dešťový mrak nemusel být. Ale jak píšu výše, bouřky z tropických teplot jsou v současnosti docela běžné. Bezpečnostní zásady stran deště mohou být rozšířené o stránku na ČHMU. Ať si tam každý přečte varování a je-li varování, že na území ČR hrozí bouřky, tak do kanálu nelézt, i kdyby zrovna třeba pro Prahu nebylo konkrétně nic hlášeno. Když se bouřka z veder vytvoří v jižních Čechách, může klidně i v Praze nebo Ostravě.
Publikováno 12 červen 2018 - 15:54
Co přesunout podobné keše do PMO?
To je asi jedno jestli zemře PMO nebo kdokoli jiný.
PMO si můžu zaplatit ikdyž nemám odlovenou žádnou keš.
Možná by šlo se zamyslet například nad principem postupného odhalovaní obtížných keší.
Tedy začátečníkovi by se na gc.com zobrazovaly pouze keše do obtížnosti 3 a až by odlovil jistý počet kešek, odkryly by se mu náročnější keše ...
Nebo až po absolvování několika náročných keší s doprovodem zkušeného kačera, který by poté mohl danému jedinci náročné keše odemknout ... atp.
Je to jen myšlenka, neberte mě za slovo ... jako jeden krok z x by to jistý bezpečnostní efekt mít mohlo.
Hlavní pylíř bych ale hledal hlavně v osvětě nových,ale i starších kačerů.
Musíme si uvědomit, že velká část dnešní mládeže již nemá tolik zkušeností s pobytem venku obecně.
Dnes se nejvíce informací čerpá z internetu, medii, filmů a nikoli z praxe a osobních zkušeností.
Když mladík v televizi vidí jak snadné je projet autem zatáčku bokem, nemůžeme se divit, že se pak potom při tom zabije ...
Z toho mračna reportáží, které nyní media chrlí na tohle téma jsem narazil na jedno video,kdy reportér se spustí po lezeckém laně do přepadu Motolské nádrže a strašně se přitom diví, že se neudržel a popálil si ruce ... Je tohle normální? ... Kdyby to bylo o pár metrů více, poláme si nohy ...
Smysl vidím v tom, například v pořádání geocachingových kurzů, soustředění, výletů za doprovodu odborníků, specializovaných táborů pro děti atp.
Musíme si uvědomit, že příroda již dnes není našim přirozeným prostředím a možná by jsme se divili, kolik lidí je schopno se v lese ztratit, zranit či umřít žízní nebo hladem ...
GPSMAP 64s + Honor 9
Publikováno 12 červen 2018 - 15:57
Bezpečnostní zásady stran deště mohou být rozšířené o stránku na ČHMU. Ať si tam každý přečte varování a je-li varování, že na území ČR hrozí bouřky, tak do kanálu nelézt, i kdyby zrovna třeba pro Prahu nebylo konkrétně nic hlášeno. Když se bouřka z veder vytvoří v jižních Čechách, může klidně i v Praze nebo Ostravě.
To zní rozumně, přidám to tam.
Publikováno 12 červen 2018 - 16:08
Jen doplnim, ze na radaru se zacaly bourky na hranicnich horach CR objevovat kolem 11 hodin CEST. A vystraha na bourky na celem uzemi CR byla uz minimalne od predchoziho dne.
Publikováno 12 červen 2018 - 16:30
Kuba Turek: Vážený pane Turek, předpokládám že za obsahem zveřejněných článků stojíte a proto se ptám kdy z Vámi provozovaného serveru zmizí články propagující návštěvu nebezpečných míst do kterých je vstup zakázán. Pro začátek třeba článek kterým zvete návštěvníky Vašeho serveru do míst kde v sobotu zemřela jedna mladá žena a druhý muž je pohřešován, konkrétně podzemí Motolského potoka. Tento článek jste navíc narozdíl od keše a jiných médií nepublikovali před lety ale den poté, v době kdy média plnily zprávy o této smutné události. Logikou pana Přibyla na sebe berete odpovědnost protože nabádáte návštěvníky Vašeho serveru k návštěvě nebezpečných míst, navíc bez jediného upozornění na možná rizika.
Publikováno 12 červen 2018 - 16:51
To je asi jedno jestli zemře PMO nebo kdokoli jiný.
PMO si můžu zaplatit ikdyž nemám odlovenou žádnou keš.
Možná by šlo se zamyslet například nad principem postupného odhalovaní obtížných keší.
Tedy začátečníkovi by se na gc.com zobrazovaly pouze keše do obtížnosti 3 a až by odlovil jistý počet kešek, odkryly by se mu náročnější keše ...
Nebo až po absolvování několika náročných keší s doprovodem zkušeného kačera, který by poté mohl danému jedinci náročné keše odemknout ... atp.
Je to jen myšlenka, neberte mě za slovo ... jako jeden krok z x by to jistý bezpečnostní efekt mít mohlo.
Hlavní pylíř bych ale hledal hlavně v osvětě nových,ale i starších kačerů.
Musíme si uvědomit, že velká část dnešní mládeže již nemá tolik zkušeností s pobytem venku obecně.
Dnes se nejvíce informací čerpá z internetu, medii, filmů a nikoli z praxe a osobních zkušeností.
Když mladík v televizi vidí jak snadné je projet autem zatáčku bokem, nemůžeme se divit, že se pak potom při tom zabije ...
Z toho mračna reportáží, které nyní media chrlí na tohle téma jsem narazil na jedno video,kdy reportér se spustí po lezeckém laně do přepadu Motolské nádrže a strašně se přitom diví, že se neudržel a popálil si ruce ... Je tohle normální? ... Kdyby to bylo o pár metrů více, poláme si nohy ...
Smysl vidím v tom, například v pořádání geocachingových kurzů, soustředění, výletů za doprovodu odborníků, specializovaných táborů pro děti atp.
Musíme si uvědomit, že příroda již dnes není našim přirozeným prostředím a možná by jsme se divili, kolik lidí je schopno se v lese ztratit, zranit či umřít žízní nebo hladem ...
Ono by stačilo a už jsem to zmiňoval nejen já několikrát, přestat zveřejňovat třeba na FB kam má přístup kdokoliv, úkryty keší.
A jen takové zamyšlení, nikomu ho nevnucuji, ale nebyla by třeba vzhledem k tomu co se stalo, ta správná chvilka důrazně upozornit třeba GS případně i média na různé finálkové servery? Po této nešťastné události se objevili názory, že za neštěstí může owner, což já považuji za nesmysl. Právě owner v listingu upozorňuje na možná nebezpečí. Ale mnohdy právě na finálkových serverech je udáno jen cílové místo, člověk bažící po bodech si ho jen zkopíruje a jde. Není tam žádná výstraha, že něco v okolí hrozí a tak.
Jako příklad použiji Motolský potok, i když dle výpovědi dívky tuhle keš nehledali. Krom hvězdiček,/ v rozhovorech jsem zaslechl, že ne pro všechny, kór pro nováčky jsou hvězdičky srozumitelné/ žádné upozornění, jen je zveřejněno pomocí patrně zeshora určených souřadnic finální místo. Pokud je na netu tohle, nemá smysl se opírat do ownera co v listingu zapomněl, když jsou místa, které kašlou na veškeré zásady GC.
Publikováno 12 červen 2018 - 16:53
Publikováno 12 červen 2018 - 16:55
Jen doplnim, ze na radaru se zacaly bourky na hranicnich horach CR objevovat kolem 11 hodin CEST. A vystraha na bourky na celem uzemi CR byla uz minimalne od predchoziho dne.
Osobně bych se z tohohle případu jen a pouze snažila najít poučení pro sebe a doufejme že i pro ostatní.
Za sebe - mě by se konkrétně tohle stát nemohlo, ale jen a pouze proto, že na žádné kanálovky (ať už je to potok či ne) nechodím.
A ano, považuji ten nápad v ten konkrétní den, resp. v tomto období za nešťastný. A myslím si, že to hrubě podcenili z neznalosti, navíc tak velké, že si neuvědomovali, co všechno neznají a pro mě osobně to ta výpověď té holky jen potvrzuje.
Pro mě je to ale stejné neštěstí, jaké mě mohlo kdykoli dříve potkat, protože sama jsem udělala spoustu blbostí, které při zpětném zamyšlení dobře dopadly jen a pouze díky tomu, že já jsem kliku měla. A líto mi jich je.
Poučení by snad pro všechny mělo být, že čím větší potencionální průšvih, větší sebekritika je třeba, tím přísněji bychom měli hodnotit rizika, a tím pečlivější bychom měli být v přípravě. Spousta lidí je ochotná tohle ignorovat, protože jsou přesvědčení o své nesmrtelnosti.
Tady bylo jasné varování před tím, že za deště hrozí nebezpečí. Pro mě by to znamenalo, že na něco takového půjdu, pokud se "všechny" dostupné předpovědi shodnou, že zrovna ten týden pršet nebude - a to nikde v širokém dalekém okolí. Pořád ještě lezu do rizika, že se cokoli může stát. A pořád ještě musím zvažovat, jestli mi to za to stojí.
Zato teď v klidu půjdu sednout na kolo dojet domů, ačkoli mi déšť hrozí taky a na radaru je už skoro nad námi. Jenže v tomhle případě nejhorší, co mi hrozí, je že přijedu už vysprchovaná, a nebo to, že mě v dešti někdo přehlédne na silnici. To vysprchování risknu a to přehlédnutí trochu omezím obléknutím reflexní vesty, kterou normálně za dne vozím jen schovanou v kabelce.
10 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 10 návštěvníků 0 anonymních uživatelů