Vím, že si tímto příspěvkem nejspíš naběhnu, ale
pláčete sice dobře, jenže na špatném hrobě.
Je to o tom, že málo kdo čte listing až do konce. Kvůli takovým dementům co nečtou, jsem musel posunout úvodky jedné zcela bezpečné keše. Moje argumentace revírníkovi, že jsem to tam napsal velkým a tlustým a červeným ho nepřesvědčila. Úvod snad přečte každý, prostředek sem tam někdo a závěrečné upozornění, že by tam mohlo být něco nebezpečného, vždyť to se nás netýká, to jen těch začátečníků. My jsme už "někdo"!
Dle mého názoru je owner minimálně spoluzodpovědný, proč? Protože kanál je mým denním chlebem a pro mě je to brnkačka. Dám tam keš, protože to zvládnu s prstem v nose. Že pro většinu ostatních je to daleko za hranou, jejich schopnostmi a možnostmi. Že ani zdaleka netuší, co by je mohlo potkat, to žádný upozornění v listingu nezachrání i kdyby bylo od začátku až do konce.
Podobně jako stromovky. Mám 50kg i s postelí. Dám keš až úplně na špičku. Pro mě je to v pohodě, mě to unese. Jenže přijde tam nějakej Véna s 80kg a 5m pod vrcholem se to s ním ulomí. Proč? Protože viz výše jak jsem psal - já to zvládnu, dej to taky.
Chceš ten blbý bod do nějaké nesmyslné tabulky DT? Já to dal, tak to dej taky! Jo o tom to je!
Nevím, ale u zcela bezpečné keše nebývá potřeba velký tlustý červený text, který asi před něčím varuje. Ale vzhledem k tomu, že jsi sem nedal gc kód té keše, tak to těžko můžeme relevantně posoudit. Mimochodem, nechal sis tuhle svoji keš betatestovat?
Že může být i owner idiot a udělat nebezpečnou keš, je pravda. Jestli takové ownery nebo keše znáš, upozorni na ně ostatní. Jinak je to z tvé strany jako vždy jen plácnutí do vody. A u Motolského potoka je to dost mimo. Nejedná se o kanál, ale o zakrytý potok. Takže místo je přístupné i když rizikové. Ty keše jsou tam už skoro 9 let, jedna má 900 nálezů, druhá skoro 500. To už je docela dobrý test na to, jestli jsou v rámci možností bezpečné nebo ne. Takže tebou popisované případy by eliminoval už betatester nebo první nálezci. Podobné keše s vyšší terénní obtížností jsou rizikové a i když dodržíš veškeré bezpečnostní zásady, může se něco stát. Kačeři ale nejsou jediní, kdo provozuje podobné adrenalinové aktivity. Zrovna tak tam mohl být někdo, kdo si jenom chtěl projít podzemí.
Řešení je několik. 1. Zákaz všech náročnějších keší. Typické opatření ze státní správy, které se nechce problém řešit a místo toho se ho snaží zakázat. Viz třeba Praha 1 a cyklisté v centru. Tím se pro spoustu lidí stane geocaching zcela nezajímavou aktivitou. Někdo udělá alternativu a do kanálů a na stromy se poleze dál. 2. Povinné betatesty všech náročnějších keší. Eliminuje to vysloveně nebezpečné keše už na začátku. Ale co poté, co to owner předělá? Ale co když se betatester dohodne s ownerem? 3. Osvěta. Upozornit lidi na rizika nejen v listingu, ale i jinou formou. To už se občas děje, třeba formou různých zajímavých eventů. Nějaké jiné řešení?