To je asi jedno jestli zemře PMO nebo kdokoli jiný.
PMO si můžu zaplatit ikdyž nemám odlovenou žádnou keš.
Možná by šlo se zamyslet například nad principem postupného odhalovaní obtížných keší.
Tedy začátečníkovi by se na gc.com zobrazovaly pouze keše do obtížnosti 3 a až by odlovil jistý počet kešek, odkryly by se mu náročnější keše ...
Nebo až po absolvování několika náročných keší s doprovodem zkušeného kačera, který by poté mohl danému jedinci náročné keše odemknout ... atp.
Je to jen myšlenka, neberte mě za slovo ... jako jeden krok z x by to jistý bezpečnostní efekt mít mohlo.
Hlavní pylíř bych ale hledal hlavně v osvětě nových,ale i starších kačerů.
Musíme si uvědomit, že velká část dnešní mládeže již nemá tolik zkušeností s pobytem venku obecně.
Dnes se nejvíce informací čerpá z internetu, medii, filmů a nikoli z praxe a osobních zkušeností.
Když mladík v televizi vidí jak snadné je projet autem zatáčku bokem, nemůžeme se divit, že se pak potom při tom zabije ...
Z toho mračna reportáží, které nyní media chrlí na tohle téma jsem narazil na jedno video,kdy reportér se spustí po lezeckém laně do přepadu Motolské nádrže a strašně se přitom diví, že se neudržel a popálil si ruce ... Je tohle normální? ... Kdyby to bylo o pár metrů více, poláme si nohy ...
Smysl vidím v tom, například v pořádání geocachingových kurzů, soustředění, výletů za doprovodu odborníků, specializovaných táborů pro děti atp.
Musíme si uvědomit, že příroda již dnes není našim přirozeným prostředím a možná by jsme se divili, kolik lidí je schopno se v lese ztratit, zranit či umřít žízní nebo hladem ...
Mám zkušenosti z horolezecké praxe. Tak to zkusím jako analogii:
První odstavec plný regulačních návrhů v současnosti nefunguje a kdo chce, ten to dokáže obejít.
Druhý odstavec o vlastním vzdělávání a uvědomění si, do čeho reálně jdu, je v současnosti používaná metoda všude v Evropě.
Úplně natvrdo: Zemřít může každý jenom díky shodě náhod. Každý se může zabít v důsledku kombinace několika drobných chyb. Ale ten, kdo je připraven a uvědomuje si své schopnosti, má na přežití daleko větší šanci.