Přejít na obsah

Fotka

Garmin OREGON - vaše postřehy, dotazy, návody

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2434 odpovědí na toto téma

#2141 Ruvit

Ruvit

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 493 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 6:54

Je lepší hodit na kartu mapy a do GPS-ky GPX-ka. Aspoň mně se to tak osvědčilo.
  • 0

#2142 vitablondak

vitablondak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 6:58

Já to mám přesně obráceně:-)) Mapy v GPS a keše dávám na kartu. Také se mi to osvědčilo. Takže je to asi šumák, kde co je:-)))
  • 0

#2143 lacop

lacop

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:07

GPX-ká vždy na kartu. Navigácie Garmin sú známe tým, že pri načítavaní poškodeného, alebo nie celkom kóšer GPX-ka dokážu dokonale vymrznúť. Pre menej zdatných je to potom na servis. Ak je vadné GPX-ko na karte, stačí ju vybrať a prístroj sa naštartuje. Z karty sa potom v PC zmažú posledne pridané veci a skúma sa, ktorý súbor je vadný. Takže GPX-ká v zásade na kartu. ... a tiež aj neoficiálne mapy.
  • 0
Samsung Galaxy S II + Locus Pro + iGO
Garmin Oregon 450 (Patched)
Magellan Mobile Mapper 6 + OziExplorerCE 2 + iGO
QSTARZ BT-Q1000Platinum (Datalogger)

#2144 skurakai

skurakai

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 513 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:14

Nejlépe mít vše v GPS :-) a to co se tam nevejde jde na kartu (BirdsEye a další mapy)
  • 0
Garmin Oregon 550
Sony Xperia Tipo ST21i - aDrake Plus

#2145 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4040 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:15

Tak jsem měla z předchozích příspěvků hlavu jak pátrací balon - já prostě vždycky jen stáhla PQ a překopírovala do složky GPX ( žádné nav, jak uvádí Alfgang) - kde složka je, jsem neřešila a doteď netuším. Fakt je, že párkrát Oregon450 blbnul, ale zřejmě za to mohla uvolněná karta - stačila rozborka/zborka a zase šlapal jak hodinky ( vypnout, vyndat baterie a kartu, poskládat pěkně zpátky, zapnout+zkalibrovat kompas a hurá na vybranou keš). Po přečtení příspěvku od lacop mám jasno - tohle je naprosto logické a pro nás lamy praktické. Díky za radu, budu se tím řídit. Žádné neofiko mapy v Garminu ještě nemám, ale budu si doporučení pamatovat.
  • 0

#2146 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10144 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:16

lacop napsal/a:
Navigácie Garmin sú známe tým, že pri načítavaní poškodeného, alebo nie celkom kóšer GPX-ka dokážu dokonale vymrznúť

Ono je to horsi. Navigace Garmin jsou zname tim, ze si to poskozene GPX udelaji z neposkozeneho nekdy sami.

Takze ano, toto je hlavni duvod, proc davat GPX na kartu. Ani v terenu pak neni problem GPS zprovoznit.
  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

#2147 skurakai

skurakai

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 513 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:21

Což je Vám však při geokešování v terénu na houby (možnost vytáhnout kartu a zbavit se zmetkového gpx) :-) Takže stejně je dobré před vyražením do terénu GPSku zapnout a zkontrolovat keše. A jak říkám, z osobních poznatků gpx na kartě a současně v zařízení dělají z navigace často zmatenou navigaci. S GPX v zařízení jsem problém neměl.
  • 0
Garmin Oregon 550

#2148 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4040 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:26

No, jestli dobře chápu, tak jen vyndáš kartu - ale to ti pak funguje navi bez keší....nebo máš karty dvě a vytváříš si vždy rezervní soubory? Přiznám se, že už jen vyjímečně si tisknu část z listingů -většinou tam, kde mám splnit nějaké úkoly nebo budu něco počítat, už jsem si zvykla plně spoléhat na Oregona. Pokud bych vyndala kartu, tak už nic nenajdu - tedy kromě cesty domů;). V úplném začátku jsem zkoušela najít některé keše jen podle mapy a hintu, Oregon byl pojistka.
  • 0

#2149 Archi1

Archi1

Archi1

• Members
  • PipPipPip
  • 867 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:29

lacop napsal/a:
GPX-ká vždy na kartu. Navigácie Garmin sú známe tým, že pri načítavaní poškodeného, alebo nie celkom kóšer GPX-ka dokážu dokonale vymrznúť. Pre menej zdatných je to potom na servis. Ak je vadné GPX-ko na karte, stačí ju vybrať a prístroj sa naštartuje. Z karty sa potom v PC zmažú posledne pridané veci a skúma sa, ktorý súbor je vadný. Takže GPX-ká v zásade na kartu. ... a tiež aj neoficiálne mapy.

Uz se mi to nekolikrát stalo a moznost vyndání karty nas zachránila od kolapsu. Doporucuji to takhle delat.
  • 0
Archi1 +/- 49°23.727;15°35.447 Ježek bodne

#2150 petulinka1

petulinka1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 4316 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:32

Ja to reknu jinak - kdyz neco blbne (nenactou se ti treba kese), tak vyndas kartu, GPS zapnes bez karty, pak ji zase vypnes, kartu vratis, a kesky se ti nactou :) Garmin si totiz mysli, zes mu dala neco novhyo diky tomu mezikroku, kdy to zapnes bez karty. Tohle vetsinou staci a pomuze ti zase vsechno srovnat. To uz by GPXko muselo bejt hodne spatny, aby se nenacetlo ani na podruhy ;)
  • 0

#2151 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10144 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:42

Ono to GPX je spravne, jen Garmin se nejak zamota ... Vyndanim karty, restartem, vlozenim karty, restartem jej prinutis to GPX nacist znovu a podruhe jej jiz v drtive vetsine pripadu nacte spravne. Takze v rozproru s tvrzenim skurakai toto skutecne je v terenu uspokojivym resenim. Overeno mnohokrat a mnoha lidmi. (Mimochodem je prave toto duvod, proc jsem od pouzivani GPX zcela upustil a pouzivam vyhradne POI, kde se mi nic podobneho jeste nestalo.)
  • 0

GeoGet:

#2152 skurakai

skurakai

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 513 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:46

Z mých zkušeností toto řešení nepomáhalo. GPSka mi zmrzala tak jako tak po každém vypnutí a vložení karty. Očividně máte jiné zkušenosti než já :-) A bez kešek (karty) mi byla GPSka na nic. Každopádně řešit toto v terénu bych už vícekrát nechtěl. Proto vždy jen jeden export (gpx s kešemi) z GeoGetu zároveň a před lovem vždy zkontroluji přímo v GPS. Zatím bez problému ;-)
  • 0
Garmin Oregon 550

#2153 None

None

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1288 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:47

Koukám, že co člověk to jiný názor. Měl jsem již 5 navigací od Garmina. Béďu a GPS 60 nebudu počítat a tak zbývají O300, O450 a O550, kterou mám teď. Všechny tři Oregony se chovají podobně. Asi nejspolehlivější na wherigo byla O300. Nejvíc problémů (jeden) jsem měl s O450. Používám kartu i vnitřní paměť. Na kartě mám mapy, PQ oblastí kam jezdím často a gpx jednotlivých mysterek, které jsem vyluštil a nemám je odlovené. V paměti kromě té velké základní mapy nemám nic. GPX soubory mám pouze od bodů které jsem si vytvořil a pár jednotlivých keší, které jedu aktuálně lovit a jsou mimo místa pokrytá PQ. Tyto kešky pravidelně mažu a nahrávám jinými. Jediný problém s gpx byl na O450, kde se soubor poškodil (používal jsem ho už minimálně týden). Protože byl v paměti, tak vzniknul problém. Na druhou stranu vyřešení trvalo 15 minut, i když v terénu by to nešlo, ale pokud bych neměl souřadnice keší tak bych taky šel domů. :):)
  • 0

#2154 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4040 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 7:53

Petulinko a Gorde, díky za vysvětlení - tušila jsem, že skončíme u GG.:P Doporučuje ho většina kačerů, takže mám jasno, že se s ním také pro jistotu snad skamarádím - zatím stačily PQ oblasti kam jedu a moc se mi líbí PQ podle trasy cesty.
  • 0

#2155 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10144 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 8:43

Zvedavkonocni, mas-li potrebu ohledne GG, klidne me kontaktuj, urcite nejdeme nejakou cestu jak te zasvetit a neprijit k dusevni uhone. ;-)
  • 0

GeoGet:

#2156 Alf Gang

Alf Gang

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1865 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 9:00

skurakai napsal/a:
kešky se dávají do složky GPX (z hlavy Garmin/GPX). NAV je myslím trasa navigace (tedy ručně zadaný bod na který naviguješ).

Já tomu rozumím, všude čtu, že kešky do složky GPX. Ale stále nechápu, proč když jsem je tam dala, proč se žádná nezobrazila. Ani v případě vnitřní paměti navigace, tak ani z karty ze stejně pojmenované složky.
!!:o Teprve když jsem je dala do složky Nav, tak se mi ukázaly a to opět jak z vnitřní paměti, tak z karty.

Prostě dokud ten soubor gpx byl přímo ve složce GPX, tak navigace oznamovala, že v ní nejsou žádné poklady.

Je to tedy nějaký problém, když jsou v té složce GPX/Nav a ukazují se se vším všudy? Listing, hint, dá se na ní navigovat, prostě to funguje normálně, ale jen když jsou ve složce Nav?

Mně to stále vrtá hlavou, proč mi to při běžném postupu jen do GPX nefunguje.:@
  • 0
Sony Xperia Z3 Compact - mobil, na který se při lovu kešek můžu spolehnout :-)<p>

#2157 Alf Gang

Alf Gang

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1865 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 9:09

zvedavkanocni napsal/a:
Tak jsem měla z předchozích příspěvků hlavu jak pátrací balon - já prostě vždycky jen stáhla PQ a překopírovala do složky GPX ( žádné nav, jak uvádí Alfgang)

Já z předchozích příspěvků mám taky hlavu jako pátrací balon. Měla jsem za to, že Oregon je báječná mašinka, ale když teď čtu, kolik lidí má probléme se zamrzáním, tak se docela hrozím toho, že se budu spoléhat jen na něj a v terénu budu v háji...:|

Jinak já právě taky automaticky dala keše do složky GPX, ale NIC, žádný poklad. Až když jsem viděla, že ta složka GPX obsahuje ještě podsložku Nav, zkusila jsem to dát tam a ejhle, najednou se ukázaly všechny stažené keše - byl to dokonce soubor s asi stovkou keší a vše tam najednou bylo. A přitom tu čtu, že je to vlastně špatně, že to do Nav nepatří. Jenže jak to mám udělat, když se mi jinak nechtějí zobrazit? A to ani z vnitřní paměti ani z karty, když to dám přímo do GPX.:@
  • 0
Sony Xperia Z3 Compact - mobil, na který se při lovu kešek můžu spolehnout :-)<p>

#2158 slvs

slvs

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 9:31

Někdy se to tak stane a na vině bývá nějaký problém v datech. Zkus tam dát data jen jedné keše a zkus to znovu.
  • 0

#2159 Alf Gang

Alf Gang

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1865 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 9:41

Tak mně je celkem jedno, kam ty keše dám, pokud se budou zobrazovat. Spíš mi šlo o to, jestli je to nějaký zásadní problém, když se načítají z té složky Nav, když se normálně zobrazují, jsou vidět na mapě, jdou prohlížet, prostě jinak vše normální, jen jsou ve složce Nav. Pokud to ničemu nevadí, tak je tam klidně můžu nechat a přidávat tam další, což jsme zkusili včera, dali jsme tam další soubor se staženými keškami, opět do podsložky Nav a ukazují se i ty předešlé, i ty nové.
  • 0

#2160 skurakai

skurakai

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 513 příspěvků(y)

Publikováno 11 June 2013 - 9:52

Alf Gang:
Co takhle adresář NAV smazat.

Ale pokud vše funguje jak má, tak bych se v tom nevrtal a nechal to tak.

On Garmin Oregon je vskutku skvělá outdoorová GPSka (signál, odolnost, paradoxně i nabíjení tužkovými baterkami je úžasná vlastnost), ale jinak je to prehistorická záležitost s příšerným firmwarem a ještě horším displejem.
  • 0
Garmin Oregon 550

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama