Přejít na obsah

Fotka

Garmin OREGON - vaše postřehy, dotazy, návody

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2434 odpovědí na toto téma

#741 Blackp

Blackp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 49 příspěvků(y)

Publikováno 27 srpen 2009 - 17:29

Bez karty to v Topo mapě adresu najde?
  • 0

#742 2pirko

2pirko

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 41 příspěvků(y)

Publikováno 27 srpen 2009 - 17:46

pappp napsal/a:
možná už někdo odpověděl, ale já používám skrýšotlač a geoget. Ve skrýšotlači stáhnu, uložím. V geogetu otevřu (importuji) soubor gpx ze skrýšotlače a následně exportuji jako PocketQuery gpx. Výsledný soubor přetáhnu do Garmina a je tam vše - hint; listing.

Ahoj, k cemu pouzvas geoget? Ja si nahravam do Garmina soubory primo ze skrysotlace. Hint a listing vidim taky.
  • 0

#743 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 27 srpen 2009 - 18:45

Blackp napsal/a:
Bez karty to v Topo mapě adresu najde?

ano, to najde, protoze topo mam uvnitr oregonu
  • 0

#744 pspuzam1

pspuzam1

Newbie

• Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 31 srpen 2009 - 19:38

Nejsem na tomto sdělení nijak zainteresován, ale dnes mi došel neoprénový obal, na Oregon, který v ČR nelze sehnat (měkký, ne ten pevný). Koupil jsem jej přes ebay u prodejce pentagongps za pěkných 13.02 liber, což je asi 400 Kč. Navíc jsem si to objednal v pátek a dnes to tu letecky bylo. Takže pokud někdo chce Oregona "chránit", tak tohle je další možnost.
  • 0

#745 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2009 - 16:09

je kraasne citovat sam sebe ;) ale delam to proto, aby odpoved lezela u otazky a nikdo netapal.

cely nize uvedeny problem jsem vyresil (se vyresil) tiim, ze jsem uplne VSECHNY mapy narval do jedne lokace; BUD do pameti pristroje NEBO na pametovou kartu. od te doby zadny "start-up" problem. zda se, ze jakmile si operacni system saha na dve ruzne rychle pametove zasobarny, muze s tim mit problem. miti mapy na karte je samozrejme ponekud pomalejsi, takove topo3pro se prekresluje o dost neochotneji, ale zase karta muze byt obrovskaaaa a pojmout to objemy dat, co si pristroj ve sve vnitrni pameti ani neumii predstavit ;)

tak treba to nekomu pomuze.

djw napsal/a:
vazeni, ani vylucovaci metoda nevede k cili, proto se ptam zde po vasich zkusenostech.

Mam nyni fatalni problem pri snaze navigovat "na adresu". V Oregonu jest naladovana Topo3 Pro a na karte CN2010. Jakkoliv mam v profilu disable pro CN a enable pro TOPO3, presto pri pokusu navigovat "na adresu" se me pristroj pta na "State/Province" jako prvni volbu. Netreba rikat, ze se neda postoupit dale, nebot ani pri pouziti jednoho jedineho pismenka a stisknuti OK se nedostanu dal, prohledavani skonci s "nulovym" vystupem a je mi doporuceno zmenit vyhledavaci parametry.

Setkal se s tim, prosim, nekdo z vas?
Vymyslel jste nekdo jak to poresit?

diiiik moc za snahu

ps: pokud si vzpominam uz mi to zacalo na verzi FW asi 3.01. ale s tim to, myslim, nesouvisiiiii...

• 0

#746 reidy

reidy

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 67 příspěvků(y)

Publikováno 02 září 2009 - 7:56

Já mám takový hloupý dotaz. Jak se prosím dá u Oregona nastavit Sight'n'Go (zadej směr a jdi)?? Díky
  • 0

#747 HuntBehind

HuntBehind

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 526 příspěvků(y)

Publikováno 05 září 2009 - 2:20

Při pročítání Oregonwiki jsem objevil takovou blbůstku, která se třeba bude někdy někomu hodit ... jde o zrychlování nebo zpomalování simulace pohybu po trase pomocí kompasu :D ...abyste tu změnu viděli, nastavte si v menu kompasu do jednoho z políček "rychlost"

návod zde... http://garminoregon....and Routes#toc5
  • 0

#748 HuntBehind

HuntBehind

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 526 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2009 - 21:08

Mohl by prosím někdo, kdo tomu opravdu rozumí, popsat jaké jsou rozdíly v typu propojení (Nastavení \ Propojení), k čemu se který režim dá použít a co znamenají volby v submenu (anglicky - NMEA Sentences, Autopilot Mode, Baud) Zajímá mě hlavně co to znamená AUTOPILOT MODE, zaprvé abych to věděl, za druhé abych si to nějak smysluplně přeložil ;)
  • 0

#749 alkes

alkes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2009 - 22:05

HuntBehind napsal/a:
Mohl by prosím někdo, kdo tomu opravdu rozumí, popsat jaké jsou rozdíly v typu propojení (Nastavení \ Propojení), k čemu se který režim dá použít a co znamenají volby v submenu (anglicky - NMEA Sentences, Autopilot Mode, Baud) Zajímá mě hlavně co to znamená AUTOPILOT MODE, zaprvé abych to věděl, za druhé abych si to nějak smysluplně přeložil ;)

Nevím, co všechno vlastně chceš vědět a nemám Oregon, ale o něco se pokusit můžu.:)
NMEA 0183 je protokol National Marine Electronic Association původně vyvinutý hlavně pro propojení různých elektronických udělátek na lodích (navigace, sonar, atd.).
Postupně se stal nejběžnějším standardem pro výstup zpracovaných dat skoro ve všech typech GPS přijímačů. Posílá na výstup aktuální informace jako jsou souřadnice, čas, výška, seznam přijímaných satelitů včetně jejich azimutů, elevací a síly signálu, seznam všech satelitů ve výhledu, hodnoty DOP atd. Konkrétní posílané věty (ASCII datové rámce) závisí na verzi protokolu a někteří výrobci si přidali i vlastní typy. Možná, že volba "NMEA Sentences" může souviset právě s verzemi protokolů, ale nevim. Oregon nemám a u starších typů to nebylo. Co v tom podmenu jde zvolit?
Podrobnosti o formátu a obsahu zpráv např. tady: http://www.gpsinform...g/dale/nmea.htm.

Praktické využití s ruční turistickou navigací může být například pro real-time přenos informací o poloze do nějakého mapového PC programu (OziExplorer, ...). Já jsem to pak ještě používal pro jednoduché posouzení přesnosti (2D plot okolo referenčních souřadnic + nějaké ty statistiky), kde filtrovaný gpx tracklog bez dalších nutných dat nebyl použitelný.

Baud (rate) byla u GPSek s RS232 datová rychlost. Oregon má USB, takže nevim, jaký přesný vliv to má.
Autopilot mód netuším, ale pokud je to v rámci nastavení NMEA, tak půjde pravděpodobně o aktivování nějaké speciální zprávy. Dalo by se zjistit, pokud se dostaneš přímo k datovému toku na USB portu. Jsou v ASCII, takže jednoduše dekódovatelné.

"RTCM"(SC-104) je standardní protokol pro vstup DGPS korekčních dat. Běžný uživatel asi nikdy nepoužije. Buď je potřeba speciální přijímač korekcí nebo datový modem/notebook s netem + samozřejmě přístup ke korekčním datům.

"Text out" posílá ven velice jednoduchý textový řetězec obsahující souřadnice, výšku a rychlost.

edit: Když tak koukám do návodu, tak mi ale není vůbec jasné, jaký je přesně rozdíl mezi nastavením "NMEA in/out" a "Garmin Spanner". Spanner zřejmě pomocí ovladače v PC vytvoří virtuální COM port, na který také posílá NMEA zprávy. Co se ale stane, když se zvolí přímo NMEA?

edit2: Možná takhle: https://garminoregon...ew/home/5075415 :)
  • 0

#750 HuntBehind

HuntBehind

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 526 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2009 - 22:39

Díky ... pro laika trochu moc nadávek, ale takhle souhrnně jsem to popsané nenašel a za odkaz děkuju, mrknu na to a třeba budu moudřejší ;) Ohledně toho Spanner vs NMEA - nevím jestli je rozdíl v těch datech nebo jejich "formátu", ale v tom režimu Spanner to dává na výběr jestli připojit jako diskovou jednotku nebo zapnout na napájení z PC ... to je asi všechno
  • 0

#751 HuntBehind

HuntBehind

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 526 příspěvků(y)

Publikováno 21 září 2009 - 23:34

I po přečtení několika článků a shlédnutí několika obrázků mi pořád nebylo příliš jasné, jaký je rozdíl mezi výrazy Azimuth, Bearing, Course a Heading. Hlavně kvůli tomu, že v navigačním názvosloví zjevně panuje dost velká nejednoznačnost podle toho, jestli se výše zmíněné výrazy používají v letectví, námořní dopravě nebo třeba vojenství. Co přesně tyto výrazy vyjadřují v GPS jsem doufám pochopil aź z přiloženého obrázku, který jsem pro lepší přehlednost upravil...

Na GPS nalezneme několik funkcí, které zobrazují směr pohybu. Všechny vychází z obecné definice azimutu, ale každá nám říká trochu něco jiného.

Obecně je azimut orientovaný úhel, který svírá určitý směr (pochodová osa, směr k pozorovanému objektu, směr pohybu…) od směru severního. Úhel je orientovaný, záleží tedy na směru měření úhlu - měří se po směru pohybu hodinových ručiček, tj. od severu k východu. Měří se ve stupních. Sever má azimut 0°, východ 90°, jih 180° a západ 270°.

Azimut (Bearing)
- Při navigaci vzdušnou čarou zobrazuje směr ke zvolenému cíli ze současné pozice
- Při navigaci po silnici zobrazuje nejkratší směr (vzdušnou čarou) od současné pozice k následujícímu bodu na trase.
- obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.

Kurz (Course)
- Při navigaci vzdušnou čarou zobrazuje směr ke zvolenému cíli z výchozí pozice. Obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota zůstává po celou dobu navigace neměnná.
- Při navigaci po silnici zobrazuje nejkratší směr (vzdušnou čarou) od minulého bodu trasy k následujícímu bodu trasy. Od jednoho bodu ke druhému se hodnota kurzu nemění.

Směr pohybu (Heading)
- Zobrazuje, kterým směrem se právě pohybujete nebo máte namířenou "anténu" GPS. Zobrazený údaj nezávisí na zvoleném cíli, ale pouze na horizontálním natočení gps respektive na směru pohybu. Obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.

Do kurzu (To Course)
- Pokud probíhá navigace vzdušnou čarou a GPS není v pohybu, tato funkce zobrazuje tu samou hodnotu jako funkce Azimut (Bearing).
- Pokud probíhá navigace po silnici a GPS není v pohybu, tato funkce zobrazuje ten samý údaj jako Azimut (Bearing).
- Pokud probíhá navigace po silnici a GPS je v pohybu, tato funkce zobrazuje nejbližší směr vypočtené trasy (tzn. údaj je velmi podobný funkci Směr pohybu (Heading). Tato funkce je obvykle vyjádřena ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.

Odchylka od kurzu (Off Course)
- tato funkce zobrazuje vzdálenost od původně zamýšleného kurzu, tzn. je to délka kolmice na "úsečku" spojující výchozí a cílový bod, měřená ze současné pozice. Zobrazuje se v metrech. Pokud máte zobrazení kompasu nastaveno na "Kurz", vidíte na jakou stranu od Kurzu jste se odchýlili.

Přiložené miniatury

• azimut.jpg

• 1

#752 docile

docile

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 22 září 2009 - 14:11

Ahoj. Do našeho Oregona si nahráváme 3 PQ o 500 keších. A také naše nalezené keše. Jenomže ty teď už překročily 500. Tak se chci zeptat - počítají se nalezené keše také do limitu 2000 keší, nebo ne? Můžeme je tam nahrát společně s těmi PQ, nebo už se to tam nevejde?
  • 0

#753 pitovo

pitovo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 22 září 2009 - 14:48

HuntBehind napsal/a:
I po přečtení několika článků .....

hodne dobra prace hunte... diky moc, z obrazku je to rekl bych uplne jasne snad kazdemu.
  • 0

#754 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 22 září 2009 - 16:51

huntbehinde, diiky, to si teda udelal radny kus prace! ja se k tomu sice dopracoval pracne empirickymi pokusy, testujiiic na sobe jaky zpusob navigace mi nejlepe vyhovuje pri hrabani tech zatracenych krabicek, ale tvuj popis je jednoduchy, komplexni a hlavne prehlednyyyyyyy

diiiq

pitovo napsal/a:

HuntBehind napsal/a:
I po přečtení několika článků .....

hodne dobra prace hunte... diky moc, z obrazku je to rekl bych uplne jasne snad kazdemu.

• 0

#755 lubik

lubik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 23 září 2009 - 20:40

Nemate nekdo zkusenost z touto folii??
http://www.aukro.cz/...min_oregon.html
Je to podezrele levne tak bych si nerad nabehl.
  • 0
Nas team: Lubik, Peta a Lubik junior Nase pristrojecky: Garmin Oregon 300 FW 4.20, Samsung Galaxy Y + a: drake, c:geo, Geocaching from GS, PC + Geoget

#756 mikrom

mikrom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 968 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2009 - 11:52

objevil jsem zajimavou stranku, kde je par peknych vychytavek k oregonu

mimojine v nejake cinske versi podporuje rozpoznavani psaneho textu http://www.gpsfix.ne...ion-in-chinese/
Vložený obrázek

pak jsem hledal nejake pekne pozadi, protoze mnou vytvorene pozadi s nickem na prehlednosti moc nepridalo a nasel jsem toto: http://www.gpsfix.ne...ew-backgrounds/
Vložený obrázek

a tak dale, urcite doporucuju aspon zbezne projet ;)
  • 0

#757 CACHE EATER

CACHE EATER

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 189 příspěvků(y)

Publikováno 27 září 2009 - 8:40

Měl bych dvě otázky ke keškám v Garminu. 1) Když nahraju do Garmina víc jak 4 PQs, resp. překročím 2000 keší - používá Garmin nějaké pravidlo, které kešky si vezme a které ne, nebo jen náhodně vybere 2000 kousků? 2) Dá se zjistit kolik WPs obsahuje vygenerované PQ jinak (resp. dřív) než nahráním do Garmina? Jde mi vlastně o to, že 2000 caches obsahuje víc jak 1000 waypoints, takže jich tam mohu dát (pokud samozřejmě nevyužiji POI) jen něco pod 1500. Díky
  • 0

#758 bodlak

bodlak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 27 září 2009 - 12:57

CACHE EATER napsal/a:
2) Dá se zjistit kolik WPs obsahuje vygenerované PQ jinak (resp. dřív) než nahráním do Garmina?

MapSource, EasyGPS, apod.
  • 0

#759 CACHE EATER

CACHE EATER

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 189 příspěvků(y)

Publikováno 27 září 2009 - 14:21

Podívám se, díky.
  • 0

#760 XiXi_team

XiXi_team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 656 příspěvků(y)
  • LocationKladno

Publikováno 27 září 2009 - 20:33

Hunte: fakt dobrá práce. Díky. Jen se to tu za chvíli ztratí. Asi by to chtělo dát na wiki.
  • 0

Garmin Oregon 650 + Topo Czech 2013 Pro & GSAK v8 & Android Locus PRO
GSAK - Google mapy pro Colorado/Oregon, Export pro GeoKuk
Android - Šifrovací pomůcky, Keškoměrka

6 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 6 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama