Garmin OREGON - vaše postřehy, dotazy, návody
Publikováno 27 srpen 2009 - 17:46
pappp napsal/a:
možná už někdo odpověděl, ale já používám skrýšotlač a geoget. Ve skrýšotlači stáhnu, uložím. V geogetu otevřu (importuji) soubor gpx ze skrýšotlače a následně exportuji jako PocketQuery gpx. Výsledný soubor přetáhnu do Garmina a je tam vše - hint; listing.
Ahoj, k cemu pouzvas geoget? Ja si nahravam do Garmina soubory primo ze skrysotlace. Hint a listing vidim taky.
Publikováno 27 srpen 2009 - 18:45
Blackp napsal/a:
Bez karty to v Topo mapě adresu najde?
ano, to najde, protoze topo mam uvnitr oregonu
Publikováno 31 srpen 2009 - 19:38
Publikováno 01 září 2009 - 16:09
cely nize uvedeny problem jsem vyresil (se vyresil) tiim, ze jsem uplne VSECHNY mapy narval do jedne lokace; BUD do pameti pristroje NEBO na pametovou kartu. od te doby zadny "start-up" problem. zda se, ze jakmile si operacni system saha na dve ruzne rychle pametove zasobarny, muze s tim mit problem. miti mapy na karte je samozrejme ponekud pomalejsi, takove topo3pro se prekresluje o dost neochotneji, ale zase karta muze byt obrovskaaaa a pojmout to objemy dat, co si pristroj ve sve vnitrni pameti ani neumii predstavit
tak treba to nekomu pomuze.
djw napsal/a:
vazeni, ani vylucovaci metoda nevede k cili, proto se ptam zde po vasich zkusenostech.
Mam nyni fatalni problem pri snaze navigovat "na adresu". V Oregonu jest naladovana Topo3 Pro a na karte CN2010. Jakkoliv mam v profilu disable pro CN a enable pro TOPO3, presto pri pokusu navigovat "na adresu" se me pristroj pta na "State/Province" jako prvni volbu. Netreba rikat, ze se neda postoupit dale, nebot ani pri pouziti jednoho jedineho pismenka a stisknuti OK se nedostanu dal, prohledavani skonci s "nulovym" vystupem a je mi doporuceno zmenit vyhledavaci parametry.
Setkal se s tim, prosim, nekdo z vas?
Vymyslel jste nekdo jak to poresit?
diiiik moc za snahu
ps: pokud si vzpominam uz mi to zacalo na verzi FW asi 3.01. ale s tim to, myslim, nesouvisiiiii...
Publikováno 02 září 2009 - 7:56
Publikováno 05 září 2009 - 2:20
návod zde... http://garminoregon....and Routes#toc5
moje ČEŠTINA pro Oregon (200-400), neoficiální překlad pro fw 3.82 a nižší
moje TYPky (vyladěné ;-) pro Oregon, Colorado a Dakotu)
ortofotomapa Prahy pro Garmin Oregon, Colorado, Dakota
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
NAVIGACE - Azimuth, Bearing, Course, Heading
medwynova exportní makra: GPX pro Oregon, Colorado a Dakotu a POI export .. k tomuhle makru moje alternativní ikonky
Publikováno 14 září 2009 - 21:08
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
medwynova exportní makra: GPX pro Oregon, Colorado a Dakotu a POI export .. k tomuhle makru moje alternativní ikonky
Publikováno 14 září 2009 - 22:05
Nevím, co všechno vlastně chceš vědět a nemám Oregon, ale o něco se pokusit můžu.HuntBehind napsal/a:
Mohl by prosím někdo, kdo tomu opravdu rozumí, popsat jaké jsou rozdíly v typu propojení (Nastavení \ Propojení), k čemu se který režim dá použít a co znamenají volby v submenu (anglicky - NMEA Sentences, Autopilot Mode, Baud) Zajímá mě hlavně co to znamená AUTOPILOT MODE, zaprvé abych to věděl, za druhé abych si to nějak smysluplně přeložil
NMEA 0183 je protokol National Marine Electronic Association původně vyvinutý hlavně pro propojení různých elektronických udělátek na lodích (navigace, sonar, atd.).
Postupně se stal nejběžnějším standardem pro výstup zpracovaných dat skoro ve všech typech GPS přijímačů. Posílá na výstup aktuální informace jako jsou souřadnice, čas, výška, seznam přijímaných satelitů včetně jejich azimutů, elevací a síly signálu, seznam všech satelitů ve výhledu, hodnoty DOP atd. Konkrétní posílané věty (ASCII datové rámce) závisí na verzi protokolu a někteří výrobci si přidali i vlastní typy. Možná, že volba "NMEA Sentences" může souviset právě s verzemi protokolů, ale nevim. Oregon nemám a u starších typů to nebylo. Co v tom podmenu jde zvolit?
Podrobnosti o formátu a obsahu zpráv např. tady: http://www.gpsinform...g/dale/nmea.htm.
Praktické využití s ruční turistickou navigací může být například pro real-time přenos informací o poloze do nějakého mapového PC programu (OziExplorer, ...). Já jsem to pak ještě používal pro jednoduché posouzení přesnosti (2D plot okolo referenčních souřadnic + nějaké ty statistiky), kde filtrovaný gpx tracklog bez dalších nutných dat nebyl použitelný.
Baud (rate) byla u GPSek s RS232 datová rychlost. Oregon má USB, takže nevim, jaký přesný vliv to má.
Autopilot mód netuším, ale pokud je to v rámci nastavení NMEA, tak půjde pravděpodobně o aktivování nějaké speciální zprávy. Dalo by se zjistit, pokud se dostaneš přímo k datovému toku na USB portu. Jsou v ASCII, takže jednoduše dekódovatelné.
"RTCM"(SC-104) je standardní protokol pro vstup DGPS korekčních dat. Běžný uživatel asi nikdy nepoužije. Buď je potřeba speciální přijímač korekcí nebo datový modem/notebook s netem + samozřejmě přístup ke korekčním datům.
"Text out" posílá ven velice jednoduchý textový řetězec obsahující souřadnice, výšku a rychlost.
edit: Když tak koukám do návodu, tak mi ale není vůbec jasné, jaký je přesně rozdíl mezi nastavením "NMEA in/out" a "Garmin Spanner". Spanner zřejmě pomocí ovladače v PC vytvoří virtuální COM port, na který také posílá NMEA zprávy. Co se ale stane, když se zvolí přímo NMEA?
edit2: Možná takhle: https://garminoregon...ew/home/5075415
Publikováno 14 září 2009 - 22:39
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
Publikováno 21 září 2009 - 23:34
Na GPS nalezneme několik funkcí, které zobrazují směr pohybu. Všechny vychází z obecné definice azimutu, ale každá nám říká trochu něco jiného.
Obecně je azimut orientovaný úhel, který svírá určitý směr (pochodová osa, směr k pozorovanému objektu, směr pohybu…) od směru severního. Úhel je orientovaný, záleží tedy na směru měření úhlu - měří se po směru pohybu hodinových ručiček, tj. od severu k východu. Měří se ve stupních. Sever má azimut 0°, východ 90°, jih 180° a západ 270°.
Azimut (Bearing)
- Při navigaci vzdušnou čarou zobrazuje směr ke zvolenému cíli ze současné pozice
- Při navigaci po silnici zobrazuje nejkratší směr (vzdušnou čarou) od současné pozice k následujícímu bodu na trase.
- obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.
Kurz (Course)
- Při navigaci vzdušnou čarou zobrazuje směr ke zvolenému cíli z výchozí pozice. Obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota zůstává po celou dobu navigace neměnná.
- Při navigaci po silnici zobrazuje nejkratší směr (vzdušnou čarou) od minulého bodu trasy k následujícímu bodu trasy. Od jednoho bodu ke druhému se hodnota kurzu nemění.
Směr pohybu (Heading)
- Zobrazuje, kterým směrem se právě pohybujete nebo máte namířenou "anténu" GPS. Zobrazený údaj nezávisí na zvoleném cíli, ale pouze na horizontálním natočení gps respektive na směru pohybu. Obvykle je vyjádřen ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.
Do kurzu (To Course)
- Pokud probíhá navigace vzdušnou čarou a GPS není v pohybu, tato funkce zobrazuje tu samou hodnotu jako funkce Azimut (Bearing).
- Pokud probíhá navigace po silnici a GPS není v pohybu, tato funkce zobrazuje ten samý údaj jako Azimut (Bearing).
- Pokud probíhá navigace po silnici a GPS je v pohybu, tato funkce zobrazuje nejbližší směr vypočtené trasy (tzn. údaj je velmi podobný funkci Směr pohybu (Heading). Tato funkce je obvykle vyjádřena ve stupních (podle nastavení se zobrazuje i v dílcích nebo písmeny). Tato hodnota se během pohybu mění.
Odchylka od kurzu (Off Course)
- tato funkce zobrazuje vzdálenost od původně zamýšleného kurzu, tzn. je to délka kolmice na "úsečku" spojující výchozí a cílový bod, měřená ze současné pozice. Zobrazuje se v metrech. Pokud máte zobrazení kompasu nastaveno na "Kurz", vidíte na jakou stranu od Kurzu jste se odchýlili.
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
Publikováno 22 září 2009 - 14:11
Publikováno 22 září 2009 - 14:48
HuntBehind napsal/a:
I po přečtení několika článků .....
hodne dobra prace hunte... diky moc, z obrazku je to rekl bych uplne jasne snad kazdemu.
Publikováno 22 září 2009 - 16:51
diiiq
pitovo napsal/a:
HuntBehind napsal/a:
I po přečtení několika článků .....
hodne dobra prace hunte... diky moc, z obrazku je to rekl bych uplne jasne snad kazdemu.
Publikováno 23 září 2009 - 20:40
http://www.aukro.cz/...min_oregon.html
Je to podezrele levne tak bych si nerad nabehl.
Publikováno 25 září 2009 - 11:52
mimojine v nejake cinske versi podporuje rozpoznavani psaneho textu http://www.gpsfix.ne...ion-in-chinese/
pak jsem hledal nejake pekne pozadi, protoze mnou vytvorene pozadi s nickem na prehlednosti moc nepridalo a nasel jsem toto: http://www.gpsfix.ne...ew-backgrounds/
a tak dale, urcite doporucuju aspon zbezne projet
Publikováno 27 září 2009 - 8:40
Publikováno 27 září 2009 - 12:57
MapSource, EasyGPS, apod.CACHE EATER napsal/a:
2) Dá se zjistit kolik WPs obsahuje vygenerované PQ jinak (resp. dřív) než nahráním do Garmina?
Publikováno 27 září 2009 - 20:33
Garmin Oregon 650 + Topo Czech 2013 Pro & GSAK v8 & Android Locus PRO
GSAK - Google mapy pro Colorado/Oregon, Export pro GeoKuk
Android - Šifrovací pomůcky, Keškoměrka
6 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 6 návštěvníků 0 anonymních uživatelů