Garmin OREGON - vaše postřehy, dotazy, návody
Publikováno 30 březen 2010 - 7:36
Publikováno 30 březen 2010 - 8:44
Rufuc napsal/a:
WAAS žere baterky a nevím jestli je u nás podporovaný. Někde sem ale četl, že se to komusi chytit povedlo...
K čemu ti ten WAAS bude dobrej? Na hledání keší?Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil, takže na co ti bude ultra přesnost, na nepřesně(z pohledu WAAS) zaměřenou krabku?
Ach jo... Nežere baterky, to je dost rozšířená fáma, ale nesmyslná. V Evropě se nepoužívá WAAS, ale EGNOS.
Tvrzení, že "Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil" - je zřejmý nesmysl. Tedy - v Exropě jistě WAAS nepoužil, v Americe jistě. V Exropě zase zcela jistě použil EGNOS (kompatibilní evropský systém). Třeba já .
WAAS/EGNOS trochu zlepšují přesnost GPS, ale záleží na okolnostech. Protože zapnutím nic nezkazíš, proč ho nepoužít?
Publikováno 30 březen 2010 - 8:51
Publikováno 30 březen 2010 - 9:18
Publikováno 30 březen 2010 - 9:25
Tohle se často uvádí, ale mám dojem, že se to stále jen opakuje po jiných. Nechci to zpochybňovat, ale z jakého zdroje tahle informace pochází?Rufuc napsal/a:
WAAS žere baterky
je podporovaný všude, kde je nad obzorem příslušná družice. U nás je odpovídající geostacionární družice poměrně nízko, takže není vidět vždycky a všude.Rufuc napsal/a:
a nevím jestli je u nás podporovaný.
Já (a to zvlášť při zakládání) WAAS/Egnos samozřejmě používám, pokud to jde. Je přece přirozené, že se snažím o co nejdůvěryhodnější údaj o poloze. Bylo by v takovém případně absurdní úmyslně snižovat přesnost zaměření vypnutím WAAS.Rufuc napsal/a:
Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil
Publikováno 30 březen 2010 - 10:44
http://www.geocachin...&thread_id=9305
Co se zvýšeného odběru energie týče, je to asi trošku složitější. Mám pocit, že to někde dokonce oficiálně uvádí/uváděl i Garmin (link teď po ruce nemám, musel bych dohledat). Podobná věc se píše i v technické dokumentaci přijímačů ublox, kde je navíc uvedeno, že záleží ne jen na aktivaci/deaktivaci, ale hlavně na aktuálním využití (příjem a zpracovaní dat).
Druhá věc je, že spotřeba asi není nijak extrémní, aspoň já jsem si nikdy moc nevšiml.
edit: Za přečtení stojí také tato stránka: http://www.gpspassio...cles.asp?id=185, je ale přeci jenom asi 4 roky stará, takže dnes už to může být jinak.
edit2:
Koukal jsem do manuálů k gpskám od Garminu a informace o zvýšení výdrže baterií je uvedená v odstavci About WAAS v manuálu starého Legendu. U novějších přístrojů (HCx, CSx, Oregon...) už tuhle informaci neuvádějí, i když většinou v manuálu je přímo odstavec o šetření energie (většinou se omezuje hlavně na podsvícení). Takže je možné, že to je záležitost starších přístrojů, nebo uznali, že to nemá až tak velký význam. Ani u Legendu jsem si nevšiml nějakého zásadního rozdílu.
Na druhou stranu nové manuály jsou vůbec dost skoupé na informace. Chybí například i význam indikátoru 'D' apod.
Dalším zdrojem může být česká příručka k řadě GPS 60 (zahrnuje i CSx), kde se doslova píše "Intenzivní používání podsvícení displeje, stejně jako signálu WAAS/EGNOS či zvukového upozorňování, výrazně omezuje výdrž baterií." To už mi ale opravdu přijde přehnané a zase, co se týče anglických příruček, je to takhle doslova jen u starších předsirfových modelů. U 60CSx už ani slovo. I u těch starších šedesátek je ale myslím slůvko significantly přehnané.
Publikováno 30 březen 2010 - 11:33
Publikováno 01 duben 2010 - 15:47
Publikováno 01 duben 2010 - 20:12
Publikováno 02 duben 2010 - 7:05
Publikováno 02 duben 2010 - 10:09
Garmin Oregon GPS Wiki - Vše co jste chtěli vědět o Garmin Oregonu
Geoget - Jak rozchodit Geoget, statistiky aj.
Instalace Topo czech do počítače
Publikováno 06 duben 2010 - 6:36
Publikováno 12 duben 2010 - 10:18
Alishek napsal/a:
V mapě Topo3pro i 3.1pro (po upgrade), v Oregon 550 (fw.3.30 stejně jako i 3.20) mi po přesunutí kurzoru na mapový prvek nezobrazuje tento prvek (např. vrstevnice, les, atd.) , ale jen zeměpisné souřadnice pozice, kde ukazuji. Je to jen na ploše cca 5x5 až 10x10km v okolí vesnice Bohuslavice (8km na jih od Opavy). V Mapsource i na jiném přístroji se to chová mravně a zobrazuje to jak má. Kde může být chyba? Zkoušel jsem i přehrát mapy z karty do paměti a furt to samé.
Může to prosím někdo s 550 kou zkusit? Děkuji předem kačeři i kačerky.
to stejný mi teď na mé 550 dělalo o víkendu v Praze.Jak jsem přesunul mapu na jiné,menší město,bylo to v pořádku,ale v Práglu to nejelo...netuším proč... Přišel na to už někdo ?
...jedině geocaching , yachting , čtyřkolky a motorky :-)...
Publikováno 12 duben 2010 - 10:29
Rufuc napsal/a:
Tak sem se dočetl, že Oregon 550 umí přidat vlastní ikony waypointům. Je to možné i u Oregonu 300, nebo to je pouze vymoženost 550ky??
Jestli jsem ja dobre sledoval release poslednich firmware, tak zatim byla tahle moznost jen pro x50 tky... bohuzel... Pripada me to skoro jako kdyby Garmini prestavali podporovat x00, tahle ficura preci na 300 musi fungovat taky (ne ze by me nejak vadilo ze ji nemam, ale kdyz ji maj x50tky, chci ji taky )
Publikováno 12 duben 2010 - 11:11
Exporty: GPX Garmin, POI Garmin, CSV Configurable, KML pro Google Earth a iGO8, Kešovadlo
Další: MagicImageSorter
Publikováno 12 duben 2010 - 11:43
Publikováno 12 duben 2010 - 11:47
To ale nejsou vlastni ikony, jenom preddefinovane. Do Oregonu x50 si muzes nahrat svou vlastni tvorbu. Do Oregonu 300 pouze k POI bodum.kapsa napsal/a:
Vlastni ikony k waypointum mi na Oregonu 300 normalne jdou - Sparava waypointu - kliknout na waypoint - Zmenit symbol ....
Publikováno 12 duben 2010 - 11:53
Publikováno 18 duben 2010 - 8:33
8 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 8 návštěvníků 0 anonymních uživatelů