Přejít na obsah

Fotka

Garmin OREGON - vaše postřehy, dotazy, návody

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2434 odpovědí na toto téma

#1021 Bojanci

Bojanci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 71 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 7:36

Díky za odpovědi, systém WAAS mám vypnutý a udělal jsem dobře :-). S tou mapou Evropy to zkusím, jak budeme v červnu v Chorvatsku. V 450 používám tři profily Geocaching ( zapnutá mapa Topo Czech ), Automobil ( zapnutá mapa Atlas Czech ) a rekreační ( zapnutá mapa Evropy ). Jak to máte s mapama, máte také zapnuté jen některé nebo všechny - to je ale asi zbytečné.
  • 0

#1022 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 8:44

Rufuc napsal/a:
WAAS žere baterky a nevím jestli je u nás podporovaný. Někde sem ale četl, že se to komusi chytit povedlo...
K čemu ti ten WAAS bude dobrej? Na hledání keší?Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil, takže na co ti bude ultra přesnost, na nepřesně(z pohledu WAAS) zaměřenou krabku?

Ach jo... Nežere baterky, to je dost rozšířená fáma, ale nesmyslná. V Evropě se nepoužívá WAAS, ale EGNOS.

Tvrzení, že "Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil" - je zřejmý nesmysl. Tedy - v Exropě jistě WAAS nepoužil, v Americe jistě. V Exropě zase zcela jistě použil EGNOS (kompatibilní evropský systém). Třeba já ;).

WAAS/EGNOS trochu zlepšují přesnost GPS, ale záleží na okolnostech. Protože zapnutím nic nezkazíš, proč ho nepoužít?
  • 0

#1023 Bojanci

Bojanci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 71 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 8:51

Takže to znamená, že když si na Oregonu povolím WAAS - tak bude schopen chytat i EGNOS ?
  • 0

#1024 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 9:18

Ano, správně by mělo být označení položky menu WAAS/EGNOS.
  • 0

#1025 _Tom

_Tom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 659 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 9:25

Rufuc napsal/a:
WAAS žere baterky

Tohle se často uvádí, ale mám dojem, že se to stále jen opakuje po jiných. Nechci to zpochybňovat, ale z jakého zdroje tahle informace pochází?

Rufuc napsal/a:
a nevím jestli je u nás podporovaný.

je podporovaný všude, kde je nad obzorem příslušná družice. U nás je odpovídající geostacionární družice poměrně nízko, takže není vidět vždycky a všude.

Rufuc napsal/a:
Nikdo kdo keše zaládal žádnej WAAS nepoužil

Já (a to zvlášť při zakládání) WAAS/Egnos samozřejmě používám, pokud to jde. Je přece přirozené, že se snažím o co nejdůvěryhodnější údaj o poloze. Bylo by v takovém případně absurdní úmyslně snižovat přesnost zaměření vypnutím WAAS.
  • 0

#1026 alkes

alkes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 10:44

Ahoj. Na téma WAAS/EGNOS je tu už celé vlákno, proto prosím kdyžtak pokračujte v něm.
http://www.geocachin...&thread_id=9305

Co se zvýšeného odběru energie týče, je to asi trošku složitější. Mám pocit, že to někde dokonce oficiálně uvádí/uváděl i Garmin (link teď po ruce nemám, musel bych dohledat). Podobná věc se píše i v technické dokumentaci přijímačů ublox, kde je navíc uvedeno, že záleží ne jen na aktivaci/deaktivaci, ale hlavně na aktuálním využití (příjem a zpracovaní dat).
Druhá věc je, že spotřeba asi není nijak extrémní, aspoň já jsem si nikdy moc nevšiml.

edit: Za přečtení stojí také tato stránka: http://www.gpspassio...cles.asp?id=185, je ale přeci jenom asi 4 roky stará, takže dnes už to může být jinak.

edit2:
Koukal jsem do manuálů k gpskám od Garminu a informace o zvýšení výdrže baterií je uvedená v odstavci About WAAS v manuálu starého Legendu. U novějších přístrojů (HCx, CSx, Oregon...) už tuhle informaci neuvádějí, i když většinou v manuálu je přímo odstavec o šetření energie (většinou se omezuje hlavně na podsvícení). Takže je možné, že to je záležitost starších přístrojů, nebo uznali, že to nemá až tak velký význam. Ani u Legendu jsem si nevšiml nějakého zásadního rozdílu.
Na druhou stranu nové manuály jsou vůbec dost skoupé na informace. Chybí například i význam indikátoru 'D' apod.
Dalším zdrojem může být česká příručka k řadě GPS 60 (zahrnuje i CSx), kde se doslova píše "Intenzivní používání podsvícení displeje, stejně jako signálu WAAS/EGNOS či zvukového upozorňování, výrazně omezuje výdrž baterií." To už mi ale opravdu přijde přehnané a zase, co se týče anglických příruček, je to takhle doslova jen u starších předsirfových modelů. U 60CSx už ani slovo. I u těch starších šedesátek je ale myslím slůvko significantly přehnané.
  • 0

#1027 Bojanci

Bojanci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 71 příspěvků(y)

Publikováno 30 březen 2010 - 11:33

Jaké používáte na Ogeronu profily a jak je máte nastavené, co se týká map ?
  • 0

#1028 Alishek

Alishek

Newbie

• Members
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2010 - 15:47

V mapě Topo3pro i 3.1pro (po upgrade), v Oregon 550 (fw.3.30 stejně jako i 3.20) mi po přesunutí kurzoru na mapový prvek nezobrazuje tento prvek (např. vrstevnice, les, atd.) , ale jen zeměpisné souřadnice pozice, kde ukazuji. Je to jen na ploše cca 5x5 až 10x10km v okolí vesnice Bohuslavice (8km na jih od Opavy). V Mapsource i na jiném přístroji se to chová mravně a zobrazuje to jak má. Kde může být chyba? Zkoušel jsem i přehrát mapy z karty do paměti a furt to samé. Může to prosím někdo s 550 kou zkusit? Děkuji předem kačeři i kačerky. :)
  • 0

#1029 HEC Team

HEC Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2010 - 20:12

Tohle se mi taky obcas stava a jeste se mi nepodarilo prijit na to proc. Konketne na Topoczech 3.0 PRO a Oregon 300. Poradite nekdo?
  • 0

#1030 MišutkaCZ

MišutkaCZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 02 duben 2010 - 7:05

Mně to taky občas dělá. Po nějaké době je to zase ok. Čím to je, nevím.
  • 0

#1031 Rufuc

Rufuc

Rufuc

• Members
  • PipPipPip
  • 746 příspěvků(y)

Publikováno 02 duben 2010 - 10:09

Tak sem se dočetl, že Oregon 550 umí přidat vlastní ikony waypointům. Je to možné i u Oregonu 300, nebo to je pouze vymoženost 550ky??
  • 0
GeoWiki - Vše co jste chtěli vědět o Geocachingu
Garmin Oregon GPS Wiki - Vše co jste chtěli vědět o Garmin Oregonu
Geoget - Jak rozchodit Geoget, statistiky aj.
Instalace Topo czech do počítače

#1032 Bojanci

Bojanci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 71 příspěvků(y)

Publikováno 06 duben 2010 - 6:36

Ahoj, vlastní ikony k Waypointům umí přidávat i 450-ka.
  • 0

#1033 Vitásek-10379

Vitásek-10379

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 51 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 10:18

Alishek napsal/a:
V mapě Topo3pro i 3.1pro (po upgrade), v Oregon 550 (fw.3.30 stejně jako i 3.20) mi po přesunutí kurzoru na mapový prvek nezobrazuje tento prvek (např. vrstevnice, les, atd.) , ale jen zeměpisné souřadnice pozice, kde ukazuji. Je to jen na ploše cca 5x5 až 10x10km v okolí vesnice Bohuslavice (8km na jih od Opavy). V Mapsource i na jiném přístroji se to chová mravně a zobrazuje to jak má. Kde může být chyba? Zkoušel jsem i přehrát mapy z karty do paměti a furt to samé.
Může to prosím někdo s 550 kou zkusit? Děkuji předem kačeři i kačerky. :)

to stejný mi teď na mé 550 dělalo o víkendu v Praze.Jak jsem přesunul mapu na jiné,menší město,bylo to v pořádku,ale v Práglu to nejelo...netuším proč... Přišel na to už někdo ?
  • 0
VitáSek Oregon 550 , Oregon 300 , Nuvi 760 , GPSMAP 278 C
...jedině geocaching , yachting , čtyřkolky a motorky :-)...

#1034 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 10:29

Rufuc napsal/a:
Tak sem se dočetl, že Oregon 550 umí přidat vlastní ikony waypointům. Je to možné i u Oregonu 300, nebo to je pouze vymoženost 550ky??

Jestli jsem ja dobre sledoval release poslednich firmware, tak zatim byla tahle moznost jen pro x50 tky... bohuzel... Pripada me to skoro jako kdyby Garmini prestavali podporovat x00, tahle ficura preci na 300 musi fungovat taky (ne ze by me nejak vadilo ze ji nemam, ale kdyz ji maj x50tky, chci ji taky :D)
  • 0

#1035 medwyn_cz

medwyn_cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 397 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 11:11

Zvlast, kdyz ji ma i Dakota. To mi prijde vylozene sproste :e)
  • 0

#1036 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 11:43

Vlastni ikony k waypointum mi na Oregonu 300 normalne jdou - Sparava waypointu - kliknout na waypoint - Zmenit symbol ....
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#1037 Sovic13

Sovic13

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 11:47

kapsa napsal/a:
Vlastni ikony k waypointum mi na Oregonu 300 normalne jdou - Sparava waypointu - kliknout na waypoint - Zmenit symbol ....

To ale nejsou vlastni ikony, jenom preddefinovane. Do Oregonu x50 si muzes nahrat svou vlastni tvorbu. Do Oregonu 300 pouze k POI bodum.;)
  • 0

#1038 Spook

Spook

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 65 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 11:53

Ahoj, bohuzel se mi pri vymene baterii ulomil jeden ten plisek od kontaktu co drzi ty tuzkove baterie. Nevite kde by mi to v Praze opravili? (jen Picodas?) Pripadne je to mozne uplatntn v zaruce jako vyrobni vadu?Dekuji
  • 0

#1039 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2010 - 16:23

Osobne bych to zkusil na zaruku, takze drzim palce!
  • 0

#1040 HonDav

HonDav

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 51 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2010 - 8:33

Jaké máte zkušenosti s s dotykovým displejem za deště a bahna. Tj. když na něj prší a stříká bláto, třeba na kole je to docela běžné. Teď mám colorado a tam je to jedno, ale mám obavy jestli se se to u dotykáče nechová jako byste se ho dotkli prstem. dík.
  • 0

8 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 8 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama