Publikováno 19 January 2011 - 16:56
Jak už někteří víte, píši absolventskou práci na s tématem geocaching. V jedné z kapitol jsem se zaobíral potížemi s nováčky a udělal jsem pár nábrhů, zde úryvek z mé práce:
V kapitole 2.2 Trendy Geocachingu, jsem psal o problému s novými hráči, kteří neznají princip hry, neovládají pravidla a nelámou si hlavu se zásadami, které by každý kačer měl dodržovat.
Navrhl jsem jako proti opatření informační a motivační semináře. Jelikož se ale noví hráči registrují denně a tyto semináře by pro některé z nich mohly být mimo jejich bydliště, napadlo mě další možné řešení, které jsem rovněž navrhl groundspeak teamu.
Jednalo by se o rozšíření funkcí stránky geocaching.com v podobě interaktivních prvků a inteligentních funkcí pracujících na principech počítačových video her.
Tak, jako v počítačové hře, kde musí hráč postupným získáváním zkušenostních bodů odemykat další hrací úrovně, další předměty a podobně, tak i zde, bude mít hráč z počátku zpřístupněné pouze tradiční keše, obtížnost terénu 1 , obtížnost úkrytu 1. Každou ulovenou keší, by získal zkušenostní body (podle typu a obtížnosti) které mu při dosažení určité úrovně odemknou další úroveň obtížnosti terénu/úkrytu, případně další typ keší. Nový hráč by hned po registraci měl přístupnou krátkou introdukci do hry (obsáhlejší než video „co je geocaching“ příloha ....). Dále bych spustil jakéhosi interaktivního průvodce geocachingem pro začátečníky, kde by byly důkladně vysvětleny všechny pojmy, pravidla a zásady. Tento, by byl zakončen krátkým testem, který by ověřil znalosti nováčka. Teprve poté by mu byla odemknuta možnost otevírat listingy jednotlivých keší a lov prvního pokladu by tak mohl začít. Tento průvodce by při každém odemknutí další úrovně připomněl čím se liší od té předchozí a na jaké nové aspekty si tu hráč musí dávat pozor ( terén ** mohou být nezpevněné cesty, multi cache je více zastávková cache, mystery cache vyžaduje luštění – seznámit hráče se základními typy šifrování a kódů (do skauta už dnes bohužel děti moc nechodí) a další).
Mnohdy se totiž stává, že nově registrovaný uživatel, já jim říkám „hurá hráči“, si hned jako první cache troufnou na multi, nebo mystery cache, aniž by věděli o co jde a aniž by ovládali základy geocachingu. Dělají tak zbytečné chyby, které vedou ke zmatku ostatních hráčů, nebo rovnou k zániku samotné cache.
Dalším častým problémem jsou založené cache novými hráči, kteří mají jen pár odlovených cache. Často tyto „keše“ dlouho nevydrží z důvodu amatérských chyb (umístění na soukromém pozemku, příliš viditelný úkryt, případně chyby rovnou v profilu „keše“). Tyto cache se po krátké době archivují a už nemálo trasovatelných předmětů se v takovýchto „keších“ ztratilo po tom, co byly vykradeny. Proto bych navrhnul zavést pravidlo, že každý hráč (bez ohledu na to, kolik má nálezů), který zakládá svou PRVNÍ cache, musí toto provést za asistence cachera s vyšší hodností než on sám a s počtem alespoň 5 úspěšných (nearchivovaných) „keší“, nebo alespoň dvou „keší“ které byly zveřejněny bez připomínek od reviewera.
Výše popsané opatření by dozajista pomohlo výrazně snížit chyby nováčků a sloužit jim jako kvalitní úvod do světa tajných pokladů všude kolem nás.