Je důvod vypínat WAAS/EGNOS ?
Publikováno 22 listopad 2008 - 19:49
Publikováno 22 listopad 2008 - 20:01
moje ČEŠTINA pro Oregon (200-400), neoficiální překlad pro fw 3.82 a nižší
moje TYPky (vyladěné ;-) pro Oregon, Colorado a Dakotu)
ortofotomapa Prahy pro Garmin Oregon, Colorado, Dakota
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
NAVIGACE - Azimuth, Bearing, Course, Heading
medwynova exportní makra: GPX pro Oregon, Colorado a Dakotu a POI export .. k tomuhle makru moje alternativní ikonky
Publikováno 22 listopad 2008 - 20:26
Chytat se dají ale oba dva satelity, které teď vysílají v částečně použitelném režimu. Čísla v Garminích přístrojích jsou 33 (PRN 120, družice Inmarsat AOR-E nad východním Atlantikem) a 39 (PRN 126, Inmarsat IOR-W nad západní Afrikou).
Pak vysílá ještě Artemis PRN124, ale tu jsem zatím na žádném turistickém přijímači nechytnul.
33 a 39 jsem chytal běžně i Legendem... když jsem se trošku snažil (bylo potřeba mít celkem dobrý výhled na jih a nějakou chvíli se moc nehýbat, než se načetla data a rozsvítila "D" nad sloupečky GPS satelitů)..., teď s Magellanem to jde lépe a nové Garminy taky nebudou mít až takový problém.
V hlubokých lesích, údolích a na severních stranách kopců člověk ale nemá šanci ani kdyby chtěl a stejně asi povětšinou převáží nekorigovatelné jevy jako třeba vícecestné šíření.
Publikováno 22 listopad 2008 - 20:29
Publikováno 22 listopad 2008 - 21:22
Publikováno 23 listopad 2008 - 10:05
Publikováno 23 listopad 2008 - 10:14
Jenom upozorňuju, že je hodně starý a některé informace už dávno neplatí.matlas napsal/a:
pěkný článek o WAAS je tady:
http://www.skyfly.cz...mavo/waas03.htm
Publikováno 18 leden 2009 - 17:40
Publikováno 18 leden 2009 - 18:07
mpistora napsal/a:...zvýšení spotřeby zapnutím WAAS/EGNOS je zanedbatelné. Bohužel je to mýtus, který se reprodukuje v mnoha článcích a fórech, včetně originální příručky . Přitom přínos pro zpřesnění je zřejmý, takže rozhodně nevypínat.
Možná že se jedná o mýtus...nicméně v našich podmínkách a zvlášť pro kačery běhající po lesích je to prakticky nevyužitelné...zatím jsem "zpřesňovací družici" chytil jenom jednou, stál jsem na téměř otevřené planině s dobrým výhledem na jih, čekal jsem jak trubka snad 10 minut než se družice najde a "uloží"...abych následně popošel asi 5 kroků a družice se ztratila... ...takže ano, ověřil jsem si, že múj Oregon umí na sloupečcích síly signálu družic zobrazit písmenko D ... a s klidem jsem tuto funkci mohl patrně jednou provždy vypnout...
moje ČEŠTINA pro Oregon (200-400), neoficiální překlad pro fw 3.82 a nižší
moje TYPky (vyladěné ;-) pro Oregon, Colorado a Dakotu)
ortofotomapa Prahy pro Garmin Oregon, Colorado, Dakota
jak na HODNOCENÍ KEŠÍ?
NAVIGACE - Azimuth, Bearing, Course, Heading
medwynova exportní makra: GPX pro Oregon, Colorado a Dakotu a POI export .. k tomuhle makru moje alternativní ikonky
Publikováno 18 leden 2009 - 19:04
No jo, jenže i tohle je bohužel jenom takové plácání do větru. Co nějaká fakta nebo aspoň ověřitelné zdroje?mpistora napsal/a:
Četl jsem kdysi podrobně zpracovaný článek, který se zabýval výdrží baterií v GPS (kde se proudová spotřeba měřila přístroji). Jako vedlejší poznatek z toho vyplynulo, že zvýšení spotřeby zapnutím WAAS/EGNOS je zanedbatelné.
Bohužel je to mýtus, který se reprodukuje v mnoha článcích a fórech, včetně originální příručky .
Přitom přínos pro zpřesnění je zřejmý, takže rozhodně nevypínat.
Taky si myslím, že zvýšení odběru z baterek nebude až tak zásadní... nějaké ale asi jo. Svým měřákem to moc nezměřím
Co už si ale nemyslím je, že by EGNOS při turistickém použití s běžným handheldem znamenal vyloženě zásadní zpřesnění. Znovu, pokud máš nějaká fakta a čísla, sem s nimi, jinak raději nic o mýtech, zřejmosti a podobně.
Nevím, jak to dělá Oregon, ale já jsem 33 a 39 chytal při troše snahy a použitelném (tzn. ani ne vždy naprosto perfektním) výhledu na jih i se starým necitlivým Legendem. Jenom občas trval pekelně dlouho příjem dat. S Magellanem chytám běžně (s výhledem, ale bez nějaké větší snahy:))HuntBehind
Publikováno 18 leden 2009 - 20:39
Publikováno 18 leden 2009 - 20:53
Mapset: TOPO Czech 2011 PRO a další
SW: GSAK 8.x.x.x. + Garmin MapSource 6.1x.x.
Publikováno 18 leden 2009 - 21:28
U Oregonů se chytáme každé příležitosti, jak si při zachování všech důležitých funkcí trochu prodloužit životnost baterek.
Publikováno 23 leden 2009 - 8:20
No ony se takové odkazy po delší době hledají obtížně. Např.:alkes napsal/a:
No jo, jenže i tohle je bohužel jenom takové plácání do větru. Co nějaká fakta nebo aspoň ověřitelné zdroje?
http://www8.garmin.c...utGPS/waas.html
http://www.egnos-pro...act_sheet_1.pdf
http://navigovat.mob...D=2&EXPS=&EXPA=
http://forums.ground...howtopic=176064
http://forums.ground...howtopic=207030
Když se to před lety zavedlo, tak to teoreticky mělo významně zvýšit přesnost. Ale praktická implementace (v Garminech) byla taková, že přesnost to občas pokazilo a spotřebu významně zvýšilo.
Dálším vývojem se ovšem zvýšila i přesnost bez těchto systémů, ale nadruhou stranu to nyní téměř nezvyšuje spotřebu.
Kromě zvýšení přesnosti pro profi zařízení to má další význam pro kritické aplikace, kde to slouží jako relativně nezávislá kontrola, která umožňuje rychle alertovat, že systém nefunguje dobře (a je třeba nutno přejít na ruční řízení). To se ovšem asi moc často neděje a čeká se v tom na Galileo.
Publikováno 24 leden 2009 - 19:00
No tak jsem to tedy zkusil svým měřákem změřit a mohu vyloučit, že se odběr změní významně.alkes napsal/a:
Taky si myslím, že zvýšení odběru z baterek nebude až tak zásadní... nějaké ale asi jo. Svým měřákem to moc nezměřím
Publikováno 24 leden 2009 - 20:36
Publikováno 24 leden 2009 - 21:30
Zdrojová data ve formátu RINEX pocházejí z permanentní stanice VÚGTK na Pecném. Přijímač Ashtech Z18 s "choke ring" anténou. (27.12.2006 12:00-23:59) Datové zprávy EGNOS ze serveru EMS. Zpracováno to bylo programem PEGASUS.
Obrázky označené stdln jsou bez použití dat z EGNOSu, obrázky označené SBAS za použití korekčních dat.
edit: Grr. Zdejší limit na soubory je fakt hodně přísnej, tak ještě zkusím zmenšit,
edit2: Anebo holt takhle:
HPE_CP-SBAS.jpg
HPE_CP-stdln.jpg
HPE_time-SBAS.jpg
HPE_time-stdln.jpg
Vynesená je horizontální polohová odchylka od známých souřadnic. Svislá čárkovaná čára značí 95% vzorků.
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů