Pistafista napsal/a:
Pokud mne paměť neklame, betatesty zde zavedl Pitrýs jako výraz vlastního alibismu. Myšlenka to snad nebyla až tak špatná, brzy však byla zneužita klientelismem a snahou některých jedinců o participaci na rozhodovacím procesu při publikaci. Zrušení této české deviace nad rámec objektivních pravidel lze jedině přivítat, z této svobodomyslné hry vytvářela typicky český byrokratický moloch. Fuj.
Osobně jsem dělal několik betatestů a vždy to bylo dobrovolně, bez jakéhokoliv rozhodování... Vždy jsem popsal situaci a případná doporučení, co bych udělal lépe nejdříve autorovi a pak to nakonec shrnul i RW i s fotkami a rozhodnutí jsem nechal na něm. Z toho, co tu čtu mi přijde, že tu čím dál víc lidí vidí za každým rohem nekalý úmysl, využití betatestu k něčemu úplně jinému, což tedy vůbec nechápu.
Solim napsal/a:
Sleduji tuto debatu a myslim, ze je o nicem. Zazil jsem dobu pred betatesty i dobu s betatesty a musim rict, ze jsem si nejake podstane zmeny na cache nevsiml. Objevuji se stale cache o nicem stejne jako cache propracovane, ale to bylo stejne i pred betatesty. Spis jsem mel obavy z betatesteru, ze se budou snazit vnutit svoji myslenku zacinajicim kacerum a zabiji novou myslenku hned v zarodku, jestli se tak stalo to netusim.
Já osobně vidím daleko více lepších keší, než byly dříve, často jsou i propracovanější. Samozřejmě i dnes se najdou špatné, ale betatester (alespoň jak jsem to chápal já) by měl poradit autorovi a RW případně říct, jestli viděl něco, co neporušuje podmínky (viz. pravidla pro betatestery)... Takže pokud si autor nechtěl dát poradit, tak s tím betatester nic stejně neudělal...
A co se týče toho zabití myšlenky hned v zárodku - nevím jak to myslíš, většinou se přece jde testovat už hotová keš... Takže pokud je myšlenka zajímavá a v souladu s pravidly, proč by ji zabíjel. Spíše si myslím, že to může mít pozitivní vliv, že může vidět i to, co dotyčný sám nevidí...
Ohledně dalších příspěvků tady - moc pěkně to shrnul Cavalier ve svém prvním příspěvku.
Bohužel většina dalších příspěvků zde je tu spíše osočování jeden druhého, měli byste se docela mírnit :-(