No, ja v tom jejich iD editoru ten tag forrest vidim, ba i ho tam tim editorem muzu editovat. V tom problem neni.
Problem byva spise v tom, ze clovek nevi, ze tam nejaky takovy tag ma pridavat. Ne vzdycky, ale casto ten iD editor vede pekne za ruku, takze pro obcasne editace mi to prijde asi jako nejlepsi volba. A kdyz nevde, tak hledam po okoli podobne udelany prvek, abych ty tagy podle nej opsal.
Přesně tak, ale určitě by bylo super, aby byla napsána nějaká "lame friendly" nápověda - o něco podobného se teď (už delší dobu pro studenty, ale ne tak podrobně a zjednodušeně) parta kluků a (převážně) starších pánů snaží na wikipedii, kdy se snaží využít toho, že máme seniory, kteří mají sakra velké a sakra dobré znalosti a je potřeba (a chuť) převést je na Wikipedii.
V čele téhle "akce" je profesor Sokol, který sám je seniorem a velice šikovným a aktivním na Wikipedii - bohužel však i částečně interně vidím, kolik moc je v tom práce.
Sám jsem si zkusil podobnou věc, kdy jsem naváděl tátu, aby napsal článek do Wikipedie - Wikipedie nedávno zveřejnila "zjednodušený" WYSIWIG editor (který je podobný samotnýmu článku - tj. ekvivalent editoru na OSM) a ten, ač je dělaný opravdu pro lidi nepočítačově vzdělaný, tak je na něm vidět, že jej dělali počítačoví lidé a vysvětlit jeho funkce běžným lidem je někdy poměrně problém.
Stejně tak je to s tím editorem na OSM, je sice jednoduchý, ale když nevíš jak na něj (a navíc nevíš, co znamená nějaký ten tag), tak máš co dělat, abys překonal strach a stud a něco v klidu vložil.
Třeba pro mě to kdysi taky nebylo problémový, pro Windows je úžasná a jednoduchá aplikace Merkaartor (to je pro lidi, kteří nechtějí koukat na JOSM, který je sice suprový, ale značně komplexní).
A taková poznámka na okraj, když jsme se bavili s Jáchymem Čepickým z OSM komunity, tak to bylo super - ti lidi mají nápady, jak to různě rozvinout, co a jak udělat dál - ale je jich málo.